W mitologii hinduskiej imbir przedstawiany jest jako roślina, która pomaga ludziom, zwierzętom oraz innym roślinom. Rosnąc w ogrodzie, podobno wytwarza pole energetyczne wspomagające wzrost i rozwój roślin rosnących w jego pobliżu. Dla nas, w Europie, imbir jest przede wszystkim stosowany na odporność. Możemy więc przyrządzić napar z imbiru, nalewkę lub herbatkę.
Właściwości lecznicze imbiru znane są ze względu na dużą ilość różnych olejków eterycznych. Kłącze imbiru, zarówno świeże, jak i suszone, odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę oraz poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Imbir działa na odporność. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu oraz reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.
Świeże kłącze imbiru należy obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć do słoiczka, dodać sok z cytryny (tyle, aby imbir był mocno mokry). Tak przygotowany zapas można przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Można dodawać do czarnej i zielonej herbaty lub pić jako sam napar.
Składniki:
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- wyciśnięty sok z cytryny,
- miód do smaku.
Sposób przygotowania:
Imbir z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, następnie (do ciepłego napoju) dodać miód do smaku. Pić ciepły na czczo oraz w ciągu dnia, najlepiej razem z wiórkami. Można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Napój ten podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Można podawać dzieciom. Trzeba zachować ostrożność przy chorobie wrzodowej oraz zagrożonej ciąży – należy skonsultować z lekarzem.
Składniki:
- 100 ml spirytusu,
- 1 łyżka imbiru w proszku.
Sposób przygotowania:
Imbir zalać spirytusem i odstawić na 7 dni. Odfiltrować, trzymać w ciemnej butelce (butelkę można owinąć szczelnie folią aluminiową) – smarować stawy.
Składniki:
- 2 łyżki świeżego, drobno startego imbiru (ewentualnie suszonego),
- roztwór soli fizjologicznej.
Sposób przygotowania:
Imbir zalać roztworem soli fizjologicznej, zagotować i odstawić do ostygnięcia, potem odcedzić. Wstrzykiwać do nosa kilka razy dziennie lub płukać gardło.
Oprócz zwalczania bakterii i wirusów, imbir stymuluje odporność, ma też właściwości rozgrzewające.
Składniki:
- czarna herbata,
- wrzątek,
- liść laurowy,
- goździk,
- imbir starty lub w plasterku.
Sposób przygotowania:
W tym przepisie bardzo ważna jest kolejność dodawanych składników! Zalej herbatę wrzątkiem. Następnie dodaj kolejno: liść laurowy, goździk, a na końcu imbir. Odczekaj kilka minut, aż herbata się zaparzy.
Składniki:
- sok z połowy cytryny,
- cztery plastry świeżego korzenia imbiru,
- miód według uznania,
- kardamon,
- goździki,
- laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
Obrany i pokrojony w plastry imbir zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem – na tym etapie można do imbiru dodać przyprawy: goździki, cynamon lub kardamon. Dopiero po lekkim przestudzeniu napoju możemy dodać miód i cytrynę – wrzątek zabija bowiem wszystkie składniki odżywcze w tych składnikach. Jeśli zależy nam, by napój „naciągał” mocą imbiru – zostawmy korzeń w napoju, jeśli obawiamy się jego mocnego smaku – koniecznie go usuńmy. Napar z imbiru jest idealny na przednówek!