Po wysiłku fizycznym warto pomyśleć o regeneracji. Przyda nam się nie tylko odpowiednio długi sen, lecz także pomocne będą składniki odżywcze, dzięki którym uzupełnimy niedobory. Może to być lekki, odpowiednio skomponowany posiłek, ale również doskonale sprawdzą się koktajle.
Jak pisze Katarzyna Błażejewska-Stuhr w książce Zdrowo, smacznie, wyjątkowo, czyli koktajle dla zdrowia i urody: „W ciągu 30 minut po treningu odbudowuje się w mięśniach glikogen, dlatego tuż po prysznicu wypij napój przygotowany z podobnych składników, jakie miały legendarne bułki i banany jedzone przez Adama Małysza i popijane przez niego mlekiem”.
Poniżej kilka sprawdzonych przepisów na koktajle Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, które pomogą ci się szybciej zregenerować po treningu:
- 1 garść wiśni (świeże drylowane, mrożone bądź niecała filiżanka kompotu)
- 1 jabłko
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 3 namoczone w gorącej wodzie daktyle
Wiśnie, jabłko i daktyle miksujemy z napojem roślinnym.
Fot. z książki „Koktajle dla zdrowia i urody”
Sok wiśniowy, jak pokazały badania na osobach uprawiających dużą aktywność fizyczną, zmniejsza zakwaszenie organizmu po wysiłku. Dzieje się tak m.in. dlatego, że zawiera dużą ilość antocyjanów i flawonoidów, które przeciwdziałają utlenianiu związków chemicznych oraz pojawianiu się stanów zapalnych.
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 4 łyżki poppingu z amarantusa
Banan i kakao miksujemy z napojem roślinnym. Dodajemy popping z amarantusa (można przygotować go samodzielnie w domu, prażąc ziarna na patelni).
Fot. z książki „Koktajle dla zdrowia i urody”
Amarantus, zwany szarłatem, charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi oraz jest źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjąć z dietą, bo sami nie jesteśmy w stanie ich wyprodukować (lizyny, cystyny i metioniny). Bogaty jest również w magnez, wapń i żelazo oraz mangan i selen.
- 3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 dojrzała gruszka lub ½ banana
- 1 szklanka wody
Soczewicę, seler naciowy, banana (lub gruszkę) miksujemy z wodą.
Fot. z książki „Koktajle dla zdrowia i urody”
Czerwona soczewica jest łatwo przyswajalna przez nasz organizm. To znakomite źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka. Zawiera dużo magnezu, cynku, potasu i błonnika.