Zachęcamy, żebyście w nadchodzące święta Bożego Narodzenia niczego sobie nie odmawiali. Ani słodkości, ani pyszności - i mamy na to sposób. Smacznych świąt życzą Grzegorz Łapanowski, Monika Mrozowska, Martin Gimenez Castro.
Grzegorz Łapanowski żyje, by jeść, gotuje, by żyć. I kocha to, co robi. Kucharz z misją. Założył fundację Szkoła na Widelcu, od września w Polsat Café prowadzi program „Misja stołówka”.
Wigilię przygotowuję zgodnie z ukochanymi smakami z dzieciństwa, ale okres świąteczny trwa blisko dwa tygodnie i w tym czasie eksperymentuję, inspiruję się tradycją, dodaję jej nowoczesności, dzięki czemu bożonarodzeniowe potrawy stają się lżejsze i bardziej kolorowe.
Barszcz z żółtych buraków z oliwą ziołową i uszkami z buraków
Czas przygotowania: zakwas na barszcz 3 dni, dodatki ok. 3 godzin
Składniki na 4 porcje:
Kioszonka z buraków: 1 kg żółtych lub czerwonych buraków, 1,5 l przegotowanej i ostudzonej wody, 1,5 łyżki soli, 4 liście laurowe, 4 owoce ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku,1 łyżeczka kurkumy (pominąć przy czerwonych burakach), 2 kromki żytniego pieczywa na zakwasie.
Świeży sok: 1 kg żółtych lub czerwonych buraków. Przyprawy: anyż gwiaździsty, goździki, ziarna kolendry, liść laurowy.
Oliwa ziołowa: 200 ml oliwy, 1 pęczek natki pietruszki.
Ciasto na uszka: 250 g mąki, 60 ml soku z czerwonych buraków, 4–5 żółtek, 1/4 łyżeczki soli.
Nadzienie: 30 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków namoczonych, 120 g cebuli, 15 g bułki tartej, 30 g masła, sól, świeżo mielony pieprz i czarnuszka.
Więcej w Zwierciadle 12/2015. Kup teraz!
Zwierciadło także w wersji elektronicznej