Codzienne gotowanie nie musi być rutyną. Czasami wystarczy spojrzeć na nie kreatywnie. Komponowanie produktów, dobieranie składników i gotowanie może superzabawą. Poza tym każdy posiłek w gronie bliskich zbliża, wzmacnia więzi i relaksuje. Jak eksperymentować w kuchni?
Złam uprzedzenia i zjedz potrawę, do której nie jesteś przekonany od dzieciństwa,
Z wiekiem zmieniają się nie tylko wygląd zewnętrzny, upodobania i nawyki, ale także preferencje smakowe. Po latach warto sprawdzić, czy nasza trauma z dzieciństwa, na przykład znienawidzona gotowana marchewka, nie stanie się teraz obiadowym „must have”.
Połącz dwa smaki, których nigdy w życiu nie spróbowałbyś jednocześnie.
Jakie smaki według ciebie do siebie nie pasują? Jakich składników na pewno nie połączyłbyś ze sobą? Czy na przykład makaron, kaczka i czarna porzeczka mogą stworzyć zgrane trio. Gwarantujemy, że możesz z nich wyczarować unikalne danie!
Umów się z przyjaciółmi na wspólne gotowanie potrawy, której żadne z was nigdy wcześniej nie próbowało.
Spraw, aby spotkania w gronie najbliższych było inne niż do tej pory. Wybierzcie osobę, która z zamkniętymi oczami wskaże na mapie lub globusie jedno miejsce. Sprawdźcie, jaki to kraj i ugotujcie wspólnie coś zainspirowanego inną kulturą. Świetna zabawa i poszerzenie wiedzy kulinarnej gwarantowane! „Kiedy stworzymy coś wspólnie, na przykład pyszną potrawę, zysk jest podwójny: oprócz rozkoszowania się posiłkiem, budujemy relacje z najbliższymi”, tłumaczy Monika Perkowska, psycholog współpracująca z marką Lubella.
Znajdź w sklepie dodatek, o którym wcześniej nie słyszałeś i stwórz z niego danie.
Widzisz w sklepie nieznany produkt: warzywo, owoc, kaszę? Kup go i przygotuj oryginalną potrawę. Nie bój się prób i nowych smaków.
Używaj składników w niekonwencjonalny sposób.
Kto powiedział, że panierką zawsze musi być bułka tarta, a kotlety muszą być mięsne? Bądź kreatywny i wymyślaj nowe zastosowanie zwykłych produktów. Realizuj, odkrywaj, działaj!