Otyłość jest przewlekłą chorobą metaboliczną, będącą następstwem zaburzenia stosunku ilości energii spożytej do wydatkowanej. Uznaje się ją za podstawowy czynnik ryzyka wielu chorób przewlekłych oraz przedwczesnej śmierci.
Nadwagę i otyłość można uznać za epidemię XXI wieku. W 2008 roku ponad 1,4 miliarda osób na świecie, czyli 35% populacji charakteryzowało się nadmierną masą ciała. Spośród nich ponad 200 milionów mężczyzn i prawie 300 milionów kobiet było otyłych, co łącznie stanowiło 11% wszystkich ludzi na świecie. Ilość osób z nadmierną wagą zwiększa się systematycznie. Dane GUS pokazują, że BMI wyższe niż 25 ma co druga osoba w Polsce. Wprowadzenie realnych zmian żywienia wymaga rzetelnej i aktualnej wiedzy na temat nadwagi i otyłości oraz czynników na nie wpływających.
Jakie stosujemy diety? Dlaczego zaczynamy się odchudzać? Kiedy występuje efekt jo-jo? Czy odchudzając się możemy liczyć na wsparcie otoczenia?
Źródło: