1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”

„Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”

Zobacz galerię 23 zdjęcia
W sobotę 15 września uroczystą plenerową kolacją „ONI” w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój zakończyła się pierwsza część projektu Dr Irena Eris Tasty Stories 2018. W tym roku sięgnięto do źródeł emocji i uczuć, które towarzyszą gotowaniu, gdyż bagaż doświadczeń, jaki niosą ze sobą ludzie, określa ich kulinarne dokonania.

Rola kuchni we współczesnym świecie nabiera nowego znaczenia. Wspólne gotowanie, jedzenie, spotkanie przy stole są źródłem przyjemności i radości z obcowania z innymi ludźmi. W naturalny sposób zanikają różnice, podziały, złe emocje, a zostaje ekscytacja, smak i odprężenie.  Ideą projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, który na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń Hoteli SPA Dr Irena Eris, jest przybliżenie gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz miłośnikom dobrej kuchni ciekawych postaci związanych z hotelem i regionem. Poszukiwanie wpływu ich losów na kuchnię, którą tworzą w swoich domach lub pracy. A zebrane historie i przepisy, ukazujące różnorodność bohaterów, przekładają się na jedność w kuchni, której symbolem staje się wspólny posiłek.

Bohaterami historii opowiedzianych smakiem są lokalni producenci, godni naśladowania społecznic, pracownicy i szefowie kuchni Hoteli SPA oraz inni ciekawi ludzie, których życie na co dzień jest związane z kuchnią, regionem i otoczeniem Hoteli SPA Dr Irena Eris. Niezwykłe spotkania znalazły swój finał w postaci poruszających filmowych opowieści, ukazujących inspirujące relacje międzyludzkie: ojciec-syn, mąż-żona, bracia czy wspomnienia o dawnych sławach Krynicy. W tym roku  bohaterami zostali: Janusz Myjak - szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, Krzysztof Krynicki – barman i kelner w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz strażak służący swojej lokalnej społeczności, Dorota Pacut – przewodniczka beskidzka, znająca historię Krynicy i sław ją odwiedzających od przysłowiowej kuchni oraz Marcin i Wojciech Wójcikowie – bracia zajmujący się wspólnie hodowlą bydła oraz trzody.

Weekend Dr Irena Eris Tasty Stories w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju rozpoczął się śniadaniem, podczas którego goście hotelu mieli okazję spróbowania wyśmienitych lokalnych produktów. Filmową ucztę zapewnił gościom oraz zaproszonym tegorocznym i ubiegłorocznym bohaterom „Tasty stories” dokument  „W obronie jedzenia” i debata z udziałem szefów kuchni, którzy odnieśli się do trudnej tematyki filmu propagującego bezwzględną uważność żywieniową. Szefowie podkreślili, że we wszystkim potrzebny jest umiar i zdrowy rozsądek. Dokument powstał na podstawie jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana - amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Jak powiedział Jakub Gutek z FILMS FOR FOOD -Ten film jest doskonałym wstępem do dalszych wydarzeń. Pokazuje to, na czym skupia się Dr Irena Eris Tasty Stories – lokalne dziedzictwo, jakość produktów i ludzie, którzy z nich gotują. Analizuje świadomość naszych wyborów dotyczących jedzenia. Dociera do sedna jednego z podstawowych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść?”

Smakowitym zwieńczeniem spotkań była Kolacja Oni, podczas której Janusz Myjak, szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, oraz dwóch jego przyjaciół - szefów kuchni z Krakowa – Paweł Krasa z Restauracji BOTTIGLIERA 1881 oraz Marcin Sołtys z Restauracji Filipa 18 - zaserwowali sześciodaniowe menu, złożone z regionalnych smaków i, przede wszystkim, opracowane wspólnie przez szefów. Pstrąg z jabłkiem i crème fraîche, koźlę w bulionie, mangalica z wędzonymi ziemniakami i kminkiem, jesiotr z kapustą i kiszonym ogórkiem – to tylko niektóre z przysmaków, których mieliśmy okazję spróbować. Dania zostały poprzedzone opowieściami o ich inspiracji oraz filmowymi portretami tegorocznych bohaterów „tasty stories”. O winach, dobranych specjalnie do dań, opowiadał sommelier Łukasz Bogumił z Wineonline, dzieląc się swoją fachową wiedzą, sympatycznymi opowieściami i anegdotami z krainy wina. Cichym winnym bohaterem kolacji został, okrzyknięty niemiecki Erstes Gewächs, Riesling, który pochodzi od działającego już 800 lat, najdłużej na świecie, producenta Schloss Vollrads Rheingau.

Piękną, odwołującą się do natury i otaczających hotel lasów scenografię stołu stworzyły Marta Szostek i Marta Kondratowska z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę zapewniła firma Gastro Magic Service, a o dopieszczenie scenografii wokół stołu i komfort gości  zadbała firma Renta Design.

- Tak bardzo wyczekiwany przez naszych stałych Gości weekend z Dr Irena Eris Tasty Stories, ponownie nie zawiódł i dostarczył wielu niezapomnianych wrażeń – wspomina Wojciech Sporek, dyrektor Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju i dodał. - Realizacja drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories to wspólny sukces szefów kuchni, serwisu kelnerskiego, całej obsługi hotelu oraz partnerów tego przedsięwzięcia, jak i mediów (przyp. red., Zwierciadło, Sens, Harpers’ Bazaar, Weranda, Maganer, Stylish Paper, RDC, Have a Bite i Made Talks, Sense of Beauty, KUKBUK, ), towarzyszących projektowi drugi rok z rzędu.

To nie koniec emocji związanych z projektem Dr Irena Eris Tasty Stories. Drugie wydarzenie będzie miało swój smakowity finał podczas – wyjątkowego, bardzo kobiecego weekendu z Kolacją „ONE” w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich już 19-21 października 2018 r. A tymczasem warto śledzić nowe historie, w warmińsko-mazurskim klimacie, ze szczyptą kobiecej wrażliwości na

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze