1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Materiał partnera
  4. >
  5. Latte, macchiato, cappuccino – odkryj królestwo mlecznych kaw!

Latte, macchiato, cappuccino – odkryj królestwo mlecznych kaw!

Cappuccino swoją nazwę zawdzięcza brązowym habitom zakonników kapucynów, a upowszechniło się na całym świecie tuż po II Wojnie Światowej, kiedy to ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. (Fot. materiały prasowe)
Cappuccino swoją nazwę zawdzięcza brązowym habitom zakonników kapucynów, a upowszechniło się na całym świecie tuż po II Wojnie Światowej, kiedy to ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. (Fot. materiały prasowe)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Każdy wielbiciel kawy nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kilku łyków dodającego energii i poprawiającego humoru napoju, jakim jest kawa. Niektórzy wręcz nie rozstają się z kubkiem przez większość czasu. Od lat najbardziej popularna jest klasyczna czarna kawa, jednak coraz więcej ludzi w ciągu dnia woli delektować się też wersjami z dodatkiem mleka. Jednak, czy nie mając profesjonalnego sprzętu jak w kawiarni, można przyrządzić te wyjątkowe, mleczne kawy w domu?

Pyszny napój jak z profesjonalnej kawiarni? To możliwe!

Jeśli chcemy przyrządzać przeróżne napoje kawowe z dodatkiem mleka, powinniśmy się zaopatrzyć przede wszystkim w odpowiedni automat do kawy oraz spieniacz do mleka (jeśli ekspres nie posiada takiej funkcji). Dobrym wyborem jest ekspres kapsułkowy, ponieważ kawa zamknięta w kapsułce zachowuje idealne proporcje i wyróżnia się wyważonym smakiem oraz aromatem.

Bazą większości popularnych napojów mlecznych jest klasyczne espresso, które powstaje poprzez przepuszczenie niedużej ilości gorącej wody pod ciśnieniem nawet do 19 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Na prawidłowo przygotowanym espresso powinna utworzyć się gęsta, orzechowo-brązowa pianka (crema), której napój zawdzięcza część swojego aromatu. Aby przygotować je niemal tak, jak w prawdziwej włoskiej kawiarni, możemy sięgnąć po kawę w kapsułkach, którą wyróżnia wysoka jakość – np. Nespresso. A jakie napoje mleczne można przygotować na bazie espresso?

Subtelne i aromatyczne cafè latte

Latte jest włoskim napojem kawowym powstającym w wyniku dolania do espresso gorącego, lekko spienionego mleka. Powstała na wierzchu napoju jasna piana, powinna mieć 1cm grubości. Kawę latte należy podawać w wysokiej szklance i z długą łyżeczką. Dla urozmaicenia smaku, do napoju można dodać syropy smakowe (np. waniliowy, karmelowy, orzechowy), wiórki czekoladowe, drobno siekane orzechy czy nawet odrobinę lodów.

Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych pyszną i delikatną latte, przygotuj ten wyśmienity napój w egzotycznej wersji kokosowej. Wykorzystując , zrób z 120 ml półtłustego mleka i 10 ml syropu kokosowego delikatną piankę. Teraz przyda ci się kawa w kapsułce, z której do wysokiej szklanki zaparz mocne espresso. Spienione mleko delikatnie przelej do kawy tak, by na wierzchu utworzyła się warstwa pianki. Gotowy napój oprósz odrobiną wiórków czekoladowych i kokosowych. To pyszne i delikatne latte podawaj z ciasteczkami kokosowymi.

Kremowo-czekoladowe macchiato

Macchiato jest odmianą latte i z języka włoskiego oznacza „splamione mleko”. Od klasycznej cafè latte różni się kolejnością dodawanych składników. Tutaj espresso wlewa się do gorącego, spienionego mleka delikatnie i po ściance szklanki. Prawidłowo przygotowane macchiato powinno posiadać trzy efektownie wyglądające warstwy: mleko na dole, kawowe espresso po środku i grubą, białą warstwę pianki na górze.

Spróbuj słodkiego macchiato z rozpływającymi się w ustach kawałkami karmelu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i zajmie dosłownie kilka chwil. Potrzebna ci będzie , łyżka syropu karmelowego, 80 ml mleka oraz pół łyżeczki kruszonego cukru kandyzowanego do dekoracji. Najpierw spień mleko i przelej je do wysokiej szklanki. W filiżance zaparz espresso, dodaj syrop karmelowy, wymieszaj. Delikatnie, po ściance, wlej kawę do spienionego mleka, dbając o to, by powstały wyraźne warstwy. Piankę oprósz kandyzowanym cukrem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Wyjątkowo aromatyczne cappuccino

Pochodzące z Włoch cappuccino jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych. Swoją nazwę zawdzięcza brązowym habitom zakonników kapucynów, a upowszechniło się na całym świecie tuż po II Wojnie Światowej, kiedy to ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. Bazą tego wyjątkowego napoju jest espresso, do którego dodaje się 120 ml spienionego mleka. Cappuccino najlepiej serwować w filiżance ze spodkiem.

Chcesz przyrządzić aromatyczne cappuccino z nutką orientu? Przygotuj 60 ml mlecznej pianki, espresso, 10 ml syropu cynamonowego oraz po szczypcie mielonego cynamonu i goździków. W filiżance zaparz espresso. Spienione mleko delikatnie wymieszaj z syropem, a następnie przelej do kawy. Wierzch gotowego napoju posyp odrobiną cynamonu i goździków. Tym pysznym, kremowym cappuccino delektuj się zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorące, a oprószona przyprawami pianka cudownie pachnie słonecznym orientem.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Dwa przepisy na rozgrzewające kawy

Dobrze przyrządzona kawa skutecznie zrekompensuje brak słońca. (Fot. iStock)
Dobrze przyrządzona kawa skutecznie zrekompensuje brak słońca. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Mieszkańcy Ziemi rocznie wypijają 400 miliardów filiżanek kawy. Każdy z nas ma ulubione sposoby przyrządzania tego napoju. O jakich dodatkach do kawy warto pomyśleć, gdy na zewnątrz coraz chłodniej?

„Jesiennie i zimowe miesiące to czas, kiedy warto zaopatrzyć się w coś, co pomoże nam zrekompensować sobie brak słońca. Dobrze przyrządzona kawa jest fantastycznym sposobem na to”, mówi Jarosław Walczyk, mistrz kulinarny. „Kiedy mamy możliwość zaszycia się w domu z dobrą książką i filiżanką cudownie pachnącego wywaru polecam pokuszenie się o wypróbowanie bardziej złożonych kompozycji.”

Gingerbread Coffee

Choć aromat cynamonu i imbiru najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, kawa piernikowa dobrze sprawdzi się w każdy chłodny dzień.

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  •  1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki melasy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki mocnej kawy,
  • 1 szklanka mleka (do wyboru: mleko migdałowe, mleko sojowe, itp),
  •  cukier.
Wszystkie składniki należy wymieszać w garnuszku i zagotować. Po przelaniu do kubka, kawę można udekorować bitą śmietaną i lekkim piernikiem.

Chili Latte

Kawa w połączeniu z ostrym smakiem papryczki chili jest propozycją dla odważnych – błyskawicznie rozgrzewa, a jej charakterystyczny aromat przyjemnie pobudza kubki smakowe. Chili Latte można przygotować zarówno z mieloną, jak i świeżą chili, dodając kilka ziarenek albo dużą szczyptę przyprawy – w zależności od smakowych preferencji. Kawa bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą, więc osoby o delikatniejszym podniebieniu mogą złagodzić ostrość papryki, dodając kakao lub rozpuszczoną czekoladę.

Składniki:

  • 75 ml kawy (średnio mocnej),
  • kakao deserowe,
  • woda lub mleko do przygotowania kakao,
  • chili (szczypta suszonej przyprawy lub kawałek papryczki),
  • listek mięty lub miętowa posypka.
Kawę wlej do wysokiej szklanki. Przygotuj kakao według instrukcji na torebce, wlej do kawy. Dodaj chili. Napój udekoruj listkiem mięty lub miętową posypką. Chili Latte można podawać jako ciepłą kawę, ale także w wersji mrożonej – wystarczy schłodzić napój, a przed podaniem dodać do niego kruszony lód.

  1. Zdrowie

Czy kawa działa korzystnie na mózg?

Wiele osób bez kawy nie wyobraża sobie poranka. (Fot. iStock)
Wiele osób bez kawy nie wyobraża sobie poranka. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 2 Zdjęć
Chcąc poprawić kondycję naszego mózgu warto sięgnąć po nootropiki, czyli substancje zmieniające umysł, pobudzające procesy poznawcze i mające moc poprawiania sposobu myślenia, odczuwania i funkcjonowania. Warto też pamiętać, że nootropiki powinny chronić chemiczną strukturę mózgu. Czy w takim razie można zaliczyć do nich kawę? – wyjaśnia Julie Morris, autorka książki „Smart Plants”.

Chyba nie muszę nikomu uświadamiać, że filiżanka kawy ma całkiem bogatą ofertę: od delikatnego rozbudzenia umysłu po potężny ładunek energii i motywacji na cały dzień. Tak, kawa naprawdę działa. Ale czy jest nootropikiem? Odpowiedź może Cię zaskoczyć.

Kawa jest przyjazna dla mózgu na wiele sposobów. Ziarna zawierają dużo polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu neuroprotekcyjnym. Poza tym kawa przyspiesza krążenie krwi, co może być pomocne w dostarczaniu niezbędnych porcji tlenu i składników odżywczych do mózgu, a  więc działa na rzecz procesów poznawczych. Poza tym duża zawartość kofeiny w kawie działa na mózg jak dodatkowy wzmacniacz, do czego nie trzeba żadnych naukowych dowodów – wystarczy, że wypijesz kawę, a z dużą dozą prawdopodobieństwa poczujesz nagły przypływ energii, lepszego nastroju, koncentracji i chęci do działania. Jednak ta sama cecha, która wpływa na nas tak korzystnie, może być przyczyną kłopotów, ponieważ kawa to stymulant. Działa podobnie jak nikotyna w papierosach czy duża porcja cukru w produktach żywnościowych. Jeśli ma w sobie dużo kofeiny, to przyspiesza zalew neuroprzekaźników pobudzających, takich jak dopamina i adrenalina, co sprawia, że człowiek czuje się „nakręcony”, przynajmniej przez chwilę. Jednak po ustąpieniu działania kofeiny nie tylko dochodzi do zawału w systemie neuroprzekaźników, lecz także organizm zostaje pozbawiony części zasobów hamującego neuroprzekaźnika GABA (stąd trudności z późniejszym odprężeniem się).

Prawdziwe nootropiki powinny wspierać tworzenie i utrzymanie zdrowego poziomu neuroprzekaźników, a nie szkodzić im. Pomimo pożądanego oddziaływania kawa często jest łączona ze stanem niepokoju, poirytowania, ogólnego napięcia nerwowego, a nawet – atakami paniki. Co więcej, jeśli pija się ją w nadmiarze, może skutkować wręcz p o gorszeniem procesów poznawczych. Dlatego można się czuć świetnie po wypiciu połowy filiżanki, ale już po dwóch lub trzech – doświadczyć zamglenia umysłowego, zmęczenia i poczucia, że organizm potrzebuje kolejnej porcji kawy. (Nie lekceważ takich symptomów – w ten sposób mózg informuje Cię, że trzeba „wziąć na wstrzymanie” z kawą, dlatego zdecydowanie nie sięgaj po następną.) Ze względu na wspomniane negatywne skutki uboczne – z uzależnieniem włącznie – większość specjalistów żywienia nie zalicza kawy do nootropików i zaleca umiarkowanie w jej stosowaniu.

Małe ilości kawy i kofeiny od czasu do czasu z pewnością mogą korzystnie pobudzić mózg i dodać energii. Jest też możliwe, że zbyt lubisz ją pić, by z niej zrezygnować. (Sama od czasu do czasu pijam parzoną przez siebie kawę.) Jednak staraj się traktować ją jako smakołyk, po który sięgasz okazjonalnie, a nie napój pijany zwyczajowo. Najlepiej by było, gdyby nie pojawiała się potrzeba wypicia kawy, żeby się pobudzić. Celem jest naturalna aktywność bez konieczności stosowania wspomagaczy. Z tego względu nootropiki są prawdopodobnie najlepszym zamiennikiem kawy.

  1. Kuchnia

Bulletproof coffee - kawa, która pobudza jak żadna inna

Bulletproof coffee to świetny sposób na dodanie sobie energii o poranku. (Fot. Getty Images)
Bulletproof coffee to świetny sposób na dodanie sobie energii o poranku. (Fot. Getty Images)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Brak energii o poranku? Mamy na to rozwiązanie! Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa z dodatkiem masła klarowanego i oleju kokosowego błyskawicznie postawi cię na nogi.

Bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna, to napój, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie, również w Polsce. Nazwa kawy jest niezwykle trafna - wypita o poranku pobudzi i doda energii na cały dzień, a regularnie spożywana pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Napój ten świetnie sprawdzi się, gdy potrzebujemy natychmiastowego naładowania baterii witalnych lub po prostu nie mamy czasu na śniadanie przed pracą, a nie chcemy wychodzić z domu z pustym żołądkiem. Bulletproof coffee hamuje bowiem poczucie głodu, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem w kryzysowych sytuacjach.

Pomysłodawcą bulletproof coffee jest amerykański bloger Dave Asprey, który podczas wycieczki do Tybetu w 2004 roku, zauważył, że Tybetańczycy dodają do herbaty masło i mleko jaków. Mężczyzna postanowił zrobić to samo z kawą, zamieniając mleko jaków na tłuszcz MCT. Napój błyskawicznie dał mu zastrzyk energii i od tego momentu stał się nieodzownym elementem jego dnia. Wkrótce Asprey udostępnił też przepis na swoim blogu, a kawę kuloodporną pokochał cały świat. Dziś jej zwolennikami są m.in. aktorka Shaielene Woodley i prezenter telewizyjny Jimmy Fallon, a w Polsce Anna Lewandowska. W 2015 roku w Santa Monica powstała nawet oficjalna kawiarnia Bulletproof Coffee.

Jak twierdzi twórca napoju, przy regularnym spożywaniu kawa ta może pomóc spalić tkankę tłuszczową bez niepożądanych skutków ubocznych, usprawnić pracę mózgu, a nawet wpłynąć pozytywnie na naszą koncentrację. Nowy poziom wydajności można osiągnąć już po kilku dniach systematycznego picia, a zmiany zauważalne będą gołym okiem. Należy jednak pamiętać, że kawa kuloodporna nie jest pełnowartościowym posiłkiem, dlatego należy ją pić zachowując zdrowy rozsądek.

Do przygotowania bulletproof coffee potrzebne będą jedynie trzy składniki: kawa, masło klarowane i olej kokosowy. Zalecane jest użycie wysokiej jakości kawy ziarnistej, najlepiej 100% arabiki świeżo zmielonej tuż przed zaparzeniem. Weganie mogą zastąpić tradycyjne masło olejem kokosowym, a krowie mleko roślinnym zamiennikiem (najlepiej orzechowym, gdyż zawiera więcej tłuszczu niż napój sojowy czy ryżowy). Samo przyrządzenie napoju jest banalnie proste. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem.

Przepis na bulletproof coffee

  • 250 ml świeżo przygotowanej kawy (najlepiej 100% arabiki)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego (koniecznie niesolonego)
  • 1-2 łyżki organicznego oleju kokosowego (albo MCT)
  • ulubione przyprawy do smaku (np. cynamon)
Sposób przygotowania: Przygotuj napar ze świeżo zmielonych ziaren kawy (najlepiej użyj filtrowanej wody). Ostudź, a następnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za pomocą blendera lub miksera (użycie sprzętu elektronicznego to jedyny sposób, aby kawa była odpowiedniej konsystencji). Na koniec dodaj ulubione przyprawy do smaku i... gotowe!

  1. Styl Życia

5 kawiarni w Polsce inspirowanych serialem "Przyjaciele"

Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)
Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)
Zobacz galerię 4 Zdjęć
"Przyjaciele" to serial, który stał się fenomenem i podbił serca widzów na całym świecie. Dokładnie 22 września 1994 roku wyemitowano pierwszy odcinek, a dziś, po 26 latach, sami możecie poczuć się jak bohaterowie kultowego sitcomu i zrelaksować się ze swoimi przyjaciółmi na słynnej pomarańczowej kanapie, a przy tym skosztować naprawdę pysznej kawy. Oto lista pięciu kawiarni w Polsce zainspirowanych słynnym Central Perk z serialu "Przyjaciele".

How U Doin'? Cafe - Warszawa, Piękna 28/34

Zainspirowana słynnym powiedzeniem Joey'a kawiarnia How U Doin'? Cafe to dwupoziomowy lokal na warszawskim placu Konstytucji, który przeniesie was prosto do świata "Przyjaciół". Doskonale odwzorowany wystrój, ciepła atmosfera oraz przemiła obsługa - to zdecydowanie najważniejsze zalety tego miejsca. Nie zabrakło również kultowej pomarańczowej kanapy, na której nie tylko wypijecie pyszną kawę, ale zjecie też rewelacyjne domowe ciasta, naleśniki oraz kanapki. W tygodniu kawiarnia zaprasza również na śniadania (w menu znajdziecie też pozycje wegetariańskie), a w weekendy na drinki. Do dyspozycji klientów są także gazety, książki i gry planszowe.

How U Doin' Cafe (Fot. Facebook How U Doin' Cafe) How U Doin' Cafe (Fot. Facebook How U Doin' Cafe)

Central Coffee Perks - Toruń, Strumykowa 2

Pierwszą kawiarnią inspirowaną serialem "Przyjaciele", jaka powstała w Polsce był Central Coffee Perks - niewielki, choć bardzo przytulny lokal w centrum Torunia. To miejsce, które od 2012 roku gości nie tylko fanów kultowego sitcomu, ale też miłośników przepysznej kawy. Warto tutaj zaznaczyć, że każda z kawowych pozycji w menu ma nazwę odpowiadającą jednemu z głównych bohaterów serialu. Do wyboru macie zatem Rachel (z wanilią), Monikę (z miętą i maliną), Phoebe (z orzechem laskowym), Rossa (z karmelem i cynamonem), Joeya (z maliną i białą czekoladą), Chandlera (z karmelem), a także Janice (z migdałem), Gunthera (z miętą i kokosem) lub Richarda (z kokosem i białą czekoladą). Na owacje zasługują też rewelacyjne ciasta - najlepiej smakują na słynnej pomarańczowej kanapie, na której możecie pograć planszówki lub pooglądać swoje ulubione odcinki "Przyjaciół". Wnętrze lokalu dopracowane jest niemalże do całkowitej perfekcji. Meble, dodatki, oświetlenie - wszystko łudząco przypomina nowojorską kawiarnię, którą dobrze znamy ze szklanego ekranu.

Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks) Coffee Central Perks (Fot. Facebook Coffee Central Perks)

Kawa u Przyjaciół - Kalisz, Browarna 2

"Pomysł na stworzenie kawiarni zainspirowanej nowojorskim Central Perkiem zrodził się oczywiście z ogromnego zamiłowania do serialu i chęci stworzenia przytulnego miejsca w naszym mieście, przepełnionego dobrą energią i pozytywnymi ludźmi" - mówią właściciele "Kawy u Przyjaciół" w Kaliszu, jedynej kawiarni inspirowanej "Przyjaciółmi" w Wielkopolsce. Dobra kawa, pyszne ciasta, przekąski, tosty, orzeźwiające lemoniady, zimne piwo i słodziutkie wino to tylko kilka pozycji z ich menu. Na miejscu oczywiście pomarańczowa kanapa i planszówki.

https://www.instagram.com/p/Bu6UsFQHpHc/

Coffee Perk - Gdańsk, Opata Jacka Rybińskiego 11

"Przyjaciółmi" zainspirowali się również Aleksandra i Francesco Marras, polsko-włoskie małżeństwo, które cztery lata temu otworzyło lokal Coffee Perk w gdańskiej Oliwie. Para postanowiła połączyć marzenie o posiadaniu własnej knajpki ze swoją miłością do kuchni oraz zamiłowaniem do amerykańskiego sitcomu. Fani "Przyjaciół" od razu dostrzegą tu elementy typowe dla serialowej kawiarni: pomarańczową kanapę, fioletowe drzwi, latarnię, charakterystyczny plakat z mieszkania Moniki, a nawet czarno-białą podłogę w toalecie. W kawiarni królują jednak przede wszystkim domowe ciasta (odsyłamy na Instagram @coffeeperkgdansk, gdzie można podziwiać zdjęcia tych fantastycznych wypieków). Coffee Perk sprzedaje również stylowe kubki na kawę, które świetnie sprawdzą się jako prezent dla fana serialu lub będą po prostu uroczą pamiątką z wizyty w tym miejscu.

https://www.instagram.com/p/CA2qEBhjUet/

Warsaw Perk - Warszawa, Władysława Andersa 18

Warsaw Perk zachwyca przede wszystkim menu. Znajdziecie w nim przede wszystkim kawowe klasyki, rozgrzewające napoje, domowe ciasta, amerykańskie wafle oraz wypasione szejki. W kawiarni jest cicho i spokojnie, dlatego polecamy ją jako miejsce do pracy (dostępne jest tu również WiFi). W środku czeka na was oczywiście słynna kanapa, gitara Phoebe, a także stylowy neon, który na żywo robi jeszcze większe wrażenie. I choć klimat i wystrój tego miejsca mają niewiele wspólnego oryginalną kawiarnią z serialu, to warto to miejsce choć raz odwiedzić.

Warsaw Perk (Fot. Tripadvisor) Warsaw Perk (Fot. Tripadvisor)

  1. Kuchnia

Dalgona coffee - przepis na kawę po koreańsku

Dalgona coffee (fot. BEW PHOTO)
Dalgona coffee (fot. BEW PHOTO)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Jest pyszna, wygląda niesamowicie, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Południowokoreańska kawa dalgona podbija Instagram. Jeśli tęsknicie za kawą prosto z kawiarni, koniecznie zapoznajcie się z przepisem. 

Dalgona coffee to napój, którego teraz - w czasie kwarantanny - potrzebujecie najbardziej. Na punkcie domowej wersji bitej kawy oszalał już cały Instagram. A wszystko zaczęło się od... pandemii koronawirusa.

Kawę dalgona spopularyzowali mieszkańcy Korei Południowej, którzy z powodu nakazu izolacji oraz zamkniętych kawiarni zaczęli przygotowywać swoją ulubioną kawę samodzielnie, w warunkach domowych. To również oni zapoczątkowali trend dzielenia się w mediach społecznościowych zdjęciami tego efektownego napoju. Gdy fotografie z kremową kawą DIY zaczęły zalewać Instagram (dziś pod hashtagiem #dalgonacoffee znajdziemy prawie 300 tysięcy postów), dalgonę okrzyknięto „kawą kwarantannową”.

Napój zawdzięcza swoją nazwę południowokoreańskiemu aktorowi Jungowi Il-woo, który podczas swojego występu w programie telewizyjnym „Top Recipe Stars” zamówił bitą kawę w pewnej knajpce, a jej smak porównał do koreańskiego deseru toffi o nazwie Dalgona.

Sekret napoju tkwi w kremowej masie, którą otrzymamy za pomocą granulowanej kawy rozpuszczalnej. Gdy użyjemy zmielonych ziaren kawy, nie uzyskamy pożądanego efektu. Poza tym, do zrobienia dalgony potrzebne są jedynie trzy składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania: 

Kawę rozpuszczalną z cukrem zalewamy gorącą wodą (pamiętaj, aby proporcje składników były równe) i miksujemy na gęstą masę za pomocą miksera, spieniacza do mleka lub po prostu łyżki. Następnie do szklanki lub filiżanki wlewamy mleko (ciepłe lub zimne, opcjonalnie z kostkami lodu), a na wierzch kładziemy kremową masę kawową. Całość posypujemy zmieloną kawą, kakao lub pokruszonymi herbatnikami i voila! Dalgona gotowa!

https://www.youtube.com/watch?v=TxVDGYv4sNA