1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Jakie mleko roślinne wybrać?

Jakie mleko roślinne wybrać?

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Po mleka roślinne zazwyczaj sięgali wegetarianie, weganie lub osoby borykające się z problemami alergii czy innych chorób. Z racji tego, że roślinne wersje tych napojów dodają płynom oraz potrawom dodatkowych walorów smakowych, coraz więcej osób na co dzień spożywających laktozę również eksperymentuje z mlekami roślinnymi. Które jest najlepsze? Jakie wybrać? Podpowiadamy.

Rodzaje napojów roślinnych

Napoje roślinne mylnie nazywane są przez wielu mlekami roślinnymi. Ich głównymi składnikami są z reguły zboża, owoce i warzywa. Stąd też dyrektywa Unii Europejskiej wprowadziła rozróżnienie na mleka, czyli produkty pochodzenia zwierzęcego oraz napoje, czyli produkty substytuujące mleko, lecz bez składników odzwierzęcych.

Napoje roślinne można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od pochodzenia ich głównych elementów. W ten sposób możemy wyróżnić:

1. Napoje warzywne – szczególnie należy wskazać na soję. To warzywo stanowi podstawę diety wegetarian i wegan, stąd też roślina z rodziny bobowatych króluje także w wyborze napoju.

2. Napoje pochodzenia zbożowego – owsiane, konopne itd. Nie tylko wspomagają trawienie i obniżają cholesterol, lecz także posiadają o wiele więcej błonnika niż produkty krowie i kozie.

3. Napoje wytwarzane z orzechów – kokosowe, migdałowe i inne. Nie posiadają tłuszczów nienasyconych oraz zawierają mniej tłuszczy niż mleka zwierzęce.

Napój roślinny – jaki wybrać?

Oferta sklepów ze zdrową żywnością oraz ta znajdująca się w komercyjnych marketach nieustannie się poszerza, dzięki czemu przeciętny konsument może spróbować wielu smaków, zanim trafi na napój idealny. Jakie więc napoje roślinne mamy do wyboru? Kilka popularnych opcji to:

1. Napój kokosowy – znany też jako . Jeden z najsmaczniejszych substytutów mleka zwierzęcego, choć zawiera sporo kwasów tłuszczowych.

2. Napój owsiany – ma najwięcej błonnika z wszystkich napojów roślinnych. Ponadto zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

3. Napój ryżowy – choć posiada najwięcej kalorii z napojów roślinnych, jest często wybierany ze względu na źródło witamin grupy B.

4. Napój orkiszowy – również zawiera mało kwasów tłuszczowych. Idealny do gotowania i pieczenia.

5. Napój sojowy – posiada wysoką zawartość witamin z grupy B. Jednocześnie jest najpopularniejszym zamiennikiem mleka krowiego.

6. Napój migdałowy – ma mało kalorii, za to zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspiera również układ krążenia.

Które mleko roślinne do kawy?

To zależy od preferencji smakowych kawosza. Niektórzy wolą orzechowy posmak, wtedy więc warto wybrać napój migdałowy, z orzechów makadamia lub kokosowy. Z kolei dla fanów charakterystycznych efektów do wyczucia podczas picia kawy – sprawdzą się napoje: konopny, owsiany i ryżowy.

W przypadku baristów lub osób lubiących cappuccino czy latte warto wziąć pod uwagę łatwość spieniania danego mleka roślinnego. Spośród najlepiej spełniających to zadanie należy wyróżnić takie napoje jak: kokosowy, migdałowy, sojowy oraz owsiany.

Spośród najlepiej spełniających to zadanie należy wyróżnić takie napoje, jak: kokosowy, migdałowy, sojowy oraz owsiany. Wszystkie je znajdziesz w .

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze