Ocet jabłkowy to powstający na bazie fermentacji owoców ocet o bursztynowym zapachu i charakterystycznym, jabłkowym zapachu. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań, ale też także wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z wypryskami skórnymi.
Skład octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w minerały i witaminy. Znajduje się w nim m.in. potas, sód, magnez, chlor, żelazo, fluor, miedź, fosfor, witamina A,
witaminy z grupy B, C, E i P, beta-karoten, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Dzięki odpowiedniej ilości poszczególnych związków ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i układu wydalniczego, a także wzmacnia naczynia krwionośne i odporność organizmu, co jest szczególnie ważne dla kobiet podczas klimakterium, które zmagają się z uderzeniami gorąca.
Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, a więc oczyszcza ludzki organizm ze zbędnych, szkodliwych związków, które odkładają się w komórkach. Z kolei mikroelementy zawarte w jabłkowym occie wpływają pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu – wyrównują ją, dzięki czemu organizm lepiej funkcjonuje.
Najważniejszymi składnikami octu jabłkowego są:
- pektyny czyli mieszaniny cukrów, które przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie, poprawiają stan układu krwionośnego, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu;
- witamina E czyli naturalny utleniacz zwany witaminą młodości, odpowiedzialna za ochronę przed wolnymi rodnikami, ochronę wzroku i lepszą pracę mięśni szkieletowych oraz pracę układu krwionośnego;
- potas, który jest wpływa na poprawę pamięci oraz zwiększa odporność organizmu i siły witalne.
Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego
Dowiedziono, iż ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jego właściwości poznano już w średniowieczu, również medycyna ludowa doceniała jego moc. Dziś ocet jabłkowy znów wraca do łask.
Ocet jabłkowy wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami, a także zapobiega pojawieniu się niektórych z nich. Może być przyjmowany doustnie, ale może być też stosowany zewnętrznie.
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na przyswajanie cukrów przez osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2, a także podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.
Ocet ten wpływa także na poprawę stanu zdrowia osób, które zmagają się z:
- dolegliwościami alergicznymi,
- zapaleniem stawów,
- dną moczanową,
- bólami gardła,
- ,
- zgagą
Co ważne, ocet jabłkowy znacznie przyczynia się do utraty wagi; powstała nawet specjalna dieta oparta właśnie na nim. Dzięki spożywaniu octu jabłkowego osoby z nadwaga systematycznie chudły i nie miały efektu jo-jo. Istotą diety octowej jest wypijanie na czczo, trzy razy dziennie (przed najważniejszymi posiłkami) roztworu octu jabłkowego z wodą (2 łyżki octu na 1 szklankę wody). Widoczne efekty zauważalne są po kilku tygodniach.
Przepis na ocet jabłkowy
Jest kilka przepisów na ocet jabłkowy, ja podaję jeden z nich.
- Jabłka należy pokroić na kawałki razem ze skórką, następnie należy wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzuca się do dużego słoja, zalewa przegotowaną wodą z cukrem (1 litr wody + 1 łyżka cukru).
- Jabłka muszą być przykryte płynem. Słój należy przykryć kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczyć gazę nitką lub gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia.