1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Podcasty

Podcast „Przerwa na kawę z Kasią Miller”, sezon 2, odc. 2: Świętuj, by celebrować życie!

Katarzyna Miller, Joanna Olekszyk (Fot. Robby Cyron)
Katarzyna Miller, Joanna Olekszyk (Fot. Robby Cyron)
Okres okołoświąteczny jednych wprawia w stan euforii i przyjemnego rozmarzenia, innych irytuje i męczy. Czym innym jest bowiem wola celebracji, a czym innym czucie się do niej zmuszonym. A jednak celebrowanie świąt to zwyczaj, który może dać nam wiele dobrego. Psychologowie twierdzą, że kto nie potrafi celebrować chwil, ten nie potrafi celebrować siebie i innych ludzi.

Celebrując pewne wydarzenia czy osoby, nadajemy im szczególne znaczenie, „wyjmujemy” z natłoku codzienności. Celebracja to domknięcie, zakończenie, ale też wyraz wdzięczności i szacunku. To bycie tu i teraz, odbieranie rzeczywistości wszystkimi zmysłami. To także tworzenie dobrych wspomnień. Meik Wiking, założyciel Instytutu Badań nad Szczęściem i popularyzator duńskiego słowa „hygge”, w swojej książce „Sztuka tworzenia wspomnień” pisze, że z ankiety, którą niedawno przeprowadził, wynika, że najszczęśliwsze wspomnienia dotyczą zwykle doświadczeń, które są nowe, istotne i emocjonujące, a przy tym angażują nasze zmysły. Przekładają się bezpośrednio na większe zadowolenie z obecnej chwili i życia w ogóle. Dlatego poleca, by wyznaczać sobie małe i większe cele i je celebrować, a kiedy dzieje się w naszym życiu coś ważnego – postarać się, by ta chwila zapadła nam w pamięć na zawsze, tak byśmy mogli do niej wracać, kiedy nam będzie źle. To właśnie takie chwile sprawiają, że bardziej cenimy życie i że bilans ostatecznie wychodzi nam na plus. Najważniejsze jest jednak, by świętować z przekonaniem – zarówno święta kalendarzowe, jak i te własne, całkiem prywatne rocznice. Ogromnie ważne są też rytuały codzienności. Czyli, jak mówi blogerka Brooke McAlary, „regularnie powtarzane, formalne, ceremonialne akty”. To może być pita zawsze o tej samej porze herbata, poranna medytacja czy wieczorna kąpiel – najważniejsze jest, by robić je świadomie, nie automatycznie. Bo celebracja nadaje sens życiu.

Zwierciadło zaprasza na:

Podcast „Przerwa na kawę z Kasią Miller”, sezon 2, odc. 2: Świętuj, by celebrować życie!

udostępnij

Reklama

Troska o siebie skupia się nie tylko na duchu, lecz także na ciele. Fajnie to połączyć. Zachęcają do tego pielęgnujące produkty marki Biolaven o aromacie olejku lawendowego i soczystych winogron, które dbają o naszą skórę i rozpieszczają zmysły.

O dobroczynnej mocy lawendy wiemy wiele – działa korzystnie zarówno na ciało, jak i psychikę. Warto jednak podkreślić pozytywne właściwości winogron, które są źródłem cennych pierwiastków i witamin, a ponadto zawierają silne antyutelnicze: resweratrol i flawonoidy. Nic dziwnego, że winogrona są świetnym surowcem kosmetycznym. Szczególnie popularne są kosmetyki z olejem z pestek winogron, ekstraktem z winogron czy resweratrolem, który znajdziemy w czerwonym winie oraz skórce z czerwonych winogron.

Esencja olejku eterycznego z lawendy, olej z pestek winogron, ekstrakt z ich skórki oraz resweratlor to główne składniki aktywne decydujące o korzystnym działaniu kosmetyków Biolaven na skórę.

Wypróbuj naturalne i wegańskie połączenie świeżej, kwiatowo-ziołowej nuty lawendy z aromatem soczystych winogron w postaci codziennej dawki nawilżenia i regeneracji dla twarzy i ciała.

Sponsorem podcastu jest marka Biolaven.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze