Składniki na 6 porcji: 800 g łososia, 350 g pomidorków koktajlowych, 1/3 szklanki octu winnego, 5 łyżek oliwy, 3–4 cebule, zielona pietruszka, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 min
Pokroić łososia na kawałki. Przygotować marynatę z oliwy, pieprzu i soli. Każdy kawałek ryby zanurzyć w marynacie, a następnie na przemian z pomidorkami nadziewać na szpatułki do szaszłyków.
Piec 25 min w piekarniku w temperaturze 150–160 stopni C.10 min przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Pokroić cebulę, ocet połączyć z 1/2 szklanki wody oraz z pozostałą marynatą, udusić w rondelku. Podawać szaszłyki
na talerzu podlane sosem, ewentualnie sos podać w osobnym naczyniu, udekorować ziołami.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!