Składniki:
800 g mięsa z piersi indyka
4-6 główek brukselki (w zależności od wielkości)
200 g mieszanych grzybów leśnych
50 ml żubrówki
1 cebula
1 marchewka
wywar drobiowy
70-100 g sera pleśniowego (jak lubisz)
200ml śmietany 36%
200ml wywaru drobiowego
6 łyżek oleju roślinnego
kilka listków szałwii
garstka świeżego tymianku
szczypta tłuczonego jałowca
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Indyka pokrój w większą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Skrop żubrówką i wymieszaj dokładnie. Cebulę i marchewkę posiekaj. Grzyby oczyść dokładnie wilgotną bawełnianą ściereczką kuchenną i nożem. Nie myj ich, aby nie pozbawiać wspaniałego aromatu. Pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaj zioła. Rozkrusz lub posiekaj ser. Brukselkę obierz liść po liściu i zblanszuj we wrzątku. Na oleju w ActiFry podsmaż lekko cebulę i marchew. Dodaj przyprawionego solą i pieprzem indyka. Smaż 5 minut. Dodaj grzyby. Po kolejnych 5 minutach dodaj pozostałe składniki, ale pozostaw brukselkę. Gdy sos trochę odparuje i wsiąknie w indyka dodaj brukselkę. Sos możesz zagęścić mąką kukurydzianą. Gdy lubisz więcej sosu w potrawach – składniki sosu przelej do rondelka, dodaj więcej wywaru i dokończ przygotowywanie sosu w rondelku. Danie możesz podawać z ziemniakami przygotowanymi również w ActiFry. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal