To wersja bezmleczna zdrowego deseru.
Składniki
- mleko kokosowe, sojowe lub ryżowe 600 g
- sól szczypta
- blanszowane migdały posiekane 3-4 łyżki
- wiórka kokosowe 6 łyżek
- syrop klonowy 6-7 łyżek
- kardamon mielony (najlepiej świeżo utłuczonego w moździerzu) 1 łyżeczka
- niepalona kasza gryczana 100 g
- prażone orzechy laskowe do ozdoby garść
- miód do polania opcjonalnie
Sposób przygotowania
W rondelku zagotowuj mleko ze szczyptą soli, kardamonem, migdałami, wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Dodaj opłukaną kaszę, zmniejsz gaz, gotuj ok. 20-30 min. aż płyn całkowicie zostanie wchłonięty a masa nabierze konsystencji puddingu. Masę (można ją zmiksować ) przelej do miseczek, uprzednio wysmarowanych masłem i zapiekaj na górnej półce piekarnika przez około 15 minut w temp.170 ˚C. Można podawać ciepłe i na zimno. Ozdabiamy uprażonymi orzechami i polewamy miodem (opcja).
Dlaczego powinniśmy jeść kasze?
Czytaj tutaj.