Zimowa dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać od środka. Doskonałą przyprawą na chłodne są więc potrawy z dodatkiem imbiru, który wspomaga organizm z walce z wychłodzeniem i przeziębieniem.
Rosół to jeden z filarów polskiej kuchni. Z dodatkiem kolendry, imbiru i makaronu ryżowego nabierze jednak nowego orientalnego smaku.
Składniki
1 Kurczak Zagrodowy
pęczek włoszczyzny bez kapusty
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
kawałek imbiru
pęczek świeżej kolendry
opakowanie makaronu ryżowego wstążki
1 papryczka chili
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą (piersi można upiec). Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).
Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry.