W zimowej diecie, gdy organizm szczególnie narażony jest na infekcje, ważna jest regularna dostawa witamin i minerałów wzmacniających. A żeby poprawić nastrój, do posiłków warto też dodawać bakalie. Oto przepis na chleb z suszoną żurawiną.
Suszona żurawina jest nie tylko bogata w błonnik pokarmowy, ale też niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonego w domu chleba.
Składniki
300 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
3 łyżki zakwasu żytniego
500 ml wody
200 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g migdałów w płatkach Bakalland
Sposób przygotowania
Przesiewamy oba rodzaje mąki i wsypujemy je do miski. Dodajemy wodę, sól i zakwas, a następnie suszoną żurawinę oraz migdały. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. W razie potrzeby możemy dodać do niego odrobinę mąki jeśli będzie zbyt rzadkie. Wyrobione ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny. Następnie przekładamy je do formy (polecamy keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ręką zwilżoną wodą. Wkładamy je do piekarnika nagrzewamy do temperatury 240 stopni C i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po czym zmniejszamy z temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 60 minut.