Przepis na krewetkowe burgery poleca Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 45 minut.
Poziom: średni
Składniki
Na farsz i sos:
400g krewetek królewskich
2 pomidory
sałata
oliwa z oliwek
musztarda
1 żółtko
pół szklanki białego wina
sól i pieprz
Na focaccie:
300g mąki
5g drożdży
25g oliwy z oliwek
woda
Sposób przygotowania
Sos: 1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić. 2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.
Focaccia: Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny, aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdy focaccie upieką się, odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyć krewetki 3/4 minuty. Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.