Kasze to samo zdrowie. W połączeniu z suszonymi morelami i czerwoną papryką wniesie do zimowego menu smak późnego lata i cenne mikroelementy.
Składniki
papryka podłużna ramiro 8 szt.
cebula 1 szt.
morele Bakalland 100 g
łopatka wieprzowa mielona 300 g
kasza jęczmienna mazurska 200 g
oscypek 100 g
pomidory 1 kg
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula dymka 1 pęczek
cząber świeży
gałka muszkatołowa
cynamon
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki. We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów - nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.