1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zupa z buraczków i batatu według przepisu Elizy Mórawskiej

Zupa z buraczków i batatu według przepisu Elizy Mórawskiej

Fot. iStock
Fot. iStock
Eliza Mórawska, autorka bloga kulinarnego whiteplate.pl, prezentuje przepis na zupę z buraczków i batatu. Gęstą i  zawiesistą, lekko słodką. Najchętniej podaje ją z  ugotowaną na sypko paloną kaszą gryczaną, ale można ją też serwować z ryżem.

  • 500g buraków obranych i  pokrojonych w kostkę
  • 1 duży słodki ziemniak (batat) o  wadze ok. 400g
  • 1 duża cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę
  • 1l wywaru jarzynowego ugotowanego na włoszczyźnie lub 2 ekologiczne kostki rosołowe bez glutaminianu sodu na 1l wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3  łyżki pokruszonego sera feta
  • kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1  łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu indyjskiego

Batat obierz i pokrój w kostkę. Batat i buraki gotuj na parze przez 15 minut, by  zmiękły. Następnie rozgrzej w garnku oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij przez 5–7 minut. Dodaj kumin, następnie batat i buraki. Podsmaż kilka minut. Wlej wywar i  gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą i  pieprzem. Podawaj z  koperkiem, pokruszoną fetą i  kaszą gryczaną. Możesz ją też podać z ugotowanym na półtwardo, pokrojonym w kostkę jajkiem.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Kajmakowe babeczki na ostatki

Babeczki przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Babeczki przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Dziś żegnamy karnawał. W tradycyjnym menu na ostatki powinno znaleźć się coś słodkiego. Jak zrobić domowe babeczki kajmakowe z migdałami?

Składniki na 12 babeczek:

150 g masła 6 białek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 100 g migdałów 460 g kajmaku tradycyjnego

ew. bita śmietana do dekoracji

Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder.  Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło.  Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.

  1. Kuchnia

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czekolada i karmel. Królewskie połączenie smaków, zwłaszcza jeśli jest to słony karmel. Warto spróbować!

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem

Na 13 porcji: Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 2 żółtka 60 g cukru pudru 30 g kakao 2 łyżki lodowatej wody szczypta soli

Solony karmel: 200 g cukru 2 łyżki wody 100 g śmietany 18-proc. 100 g śmietanki 36-proc. szczypta soli

Masa ganache czekoladowa: 400 g gorzkiej czekolady 450 g śmietanki 36-proc.

Dodatki: 100 g prażonych orzechów ziemnych 100 g gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut + 45 minut chłodzenia

1. Z  mąki, kakao, cukru pudru, szczypty soli i  masła pokrojonego w kostkę zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmącone z  wodą i  szybko wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Rozpłaszczamy na grubość 3–4 cm i  chłodzimy w  lodówce przez około godzinę.

2. Ciasto rozwałkowujemy i  wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 33 cm, robimy dziurki widelcem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy 20–25 minut w 185 stopniach C, aż ciasto będzie suche. Studzimy.

3. W  kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, zdejmujemy z  ognia i  łączymy stopniowo z  zimną śmietanką. Wlewamy ją na podpieczony czekoladowy spód i  studzimy w  temperaturze pokojowej.

4. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy cukier z  wodą. Nie mieszamy, a  jedynie balansujemy patelnią. Gdy masa nabierze bursztynowego koloru, wlewamy obie śmietany, doprawiamy solą i  drewnianą szpatułką mieszamy, redukujemy ilość płynu, by uzyskać gęsty karmelowy sos. W trakcie studzenia masa także tężeje. Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę czekoladową. Studzimy w  lodówce.

5. Orzechy ziemne drobno siekamy. Podobnie czekoladę. Posypujemy równomiernie ciasto.

  1. Kuchnia

Przepisy na dietetyczne dania z kurczakiem

Fot. Tatiana Briceag (z książki „Dieta ketogeniczna”).
Fot. Tatiana Briceag (z książki „Dieta ketogeniczna”).
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Leanne Vogel, autorka książki „Dieta ketogeniczna” podaje cztery przepisy na aromatyczne, nietuczące potrawy z kurczaka. W końcu zima to najlepszy czas na jedzenie zawierające więcej tłuszczu.

Mój ulubiony kurczak z pesto

Nazwa tej potrawy wskazuje, że zjadłam w życiu wiele wersji kurczaka z pesto i ta jest moją ulubioną. Właściwie ten posiłek jest moim najbardziej ulubionym w całej książce. Chwileczkę! We wszystkich moich książkach. Tak, to bardzo śmiałe stwierdzenie. Ojej, jeśli ten przepis ci się nie spodoba, to będziemy miały problem. Właśnie stąd biorą się moje kłopoty z tą potrawą. Jest tak dobra, że nie potrafię się zdecydować, co najbardziej mi smakuje.

Zostawiam więc wybór tobie: spróbuj z surową lub ugotowaną, startą spiralnie cukinią lub kluskami z rzodkwi japońskiej (Ja lubię je na surowo!), albo weź ciepły makaron konjac, ugotowany ryż z kalafiora, dynię makaronową; albo zjedz kurczaka bez dodatków. Zawsze jest pyszny!

Kurczak

  • 60 ml oleju z awokado
  • 455 g piersi kurczaka bez kości, skóry, pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 mała cebula cukrowa, pokrojona na cienkie plasterki
  • 105 g pomidorów suszonych na słońcu, osączonych i posiekanych
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ⅛ łyżeczki czerwonego chili w płatkach
Kremowy sos pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • 37 g pinioli
  • 17 g drożdży odżywczych
  • 120 ml wywaru z kości kurczaka
  • 120 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 14 g świeżej bazylii z łodygami
2 średnie cukinie, skrojone spiralne, surowe lub ugotowane, do podania
  1. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Na gorący wrzuć kurczaka, cebulę, pomidory suszone na słońcu, oregano, tymianek i czerwone chili w proszku. Podsmażaj 5 minut, aż poczujesz aromat ziół.
  2. W tym samym czasie zmiksuj na gładką masę wszystkie oprócz bazylii składniki kremowego pesto. Dodaj bazylię. Włączając i wyłączając silnik, lekko ją posiekaj, ale skończ, zanim sos nabierze jaskrawozielonego koloru. Nie miksuj bazylii!
  3. Wlej sos na patelnię i obtocz w nim kurczaka. Zmniejsz płomień na mały, przykryj i gotuj 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso będzie gotowe.
  4. Rozłóż na 4 talerze makaron z cukinii. Nałóż po porcji kurczaka i polej sosem. Zajadaj!

Zupa meksykańska z kurczaka

Pierwszy raz, gdy gotowałam tę zupę, oglądałam serial Riverdale (grzeszna przyjemność). Tak mnie wciągnęła tajemnica „Kto jest Czarnym Kapturem?”, że wrzuciłam do szybkowaru jednocześnie mieloną wołowinę i pierś kurczaka i nastawiłam na tryb „zupa”. Nie miałam pojęcia o pomyłce do chwili, aż otworzyłam pokrywę. Zapewniam cię, że ta zupa jest pyszna z oboma gatunkami białka, ale dla uproszczenia przyrządziłam ją jeszcze raz z samym kurczakiem.

Ser nie jest niezbędny. Zupa jest wyborna nawet bez niego. Jeśli nabiał wchodzi w skład twojej diety keto, możesz sporo go wsypać! Jeżeli ty lubisz ser, lecz ser nie lubi ciebie, wybierz gatunek bezmleczny, starty. Jeśli wolisz dania bez sera, pomiń go, a i tak rezultat cię zachwyci.

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 60 ml oleju z awokado
  • 1 mała cebula cukrowa, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • 1 słodka czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 455 g piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonej w cienkie plastry
  • 410 g (1 puszka) opiekanych pomidorów
  • 355 ml wywaru z kości kurczaka
  • 240 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka octu cydrowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 140 g tartego cheddara (bezmlecznego lub zwykłego) (opcjonalnie)
  • 2 średnie awokado hass, obrane, bez pestek, pokrojone na plasterki (ok. 220 g miąższu)
  • garść świeżych liści kolendry
Wersja bez kokosa? - Zastąp mleczko kokosowe mlekiem własnego wyboru. Jeśli używasz sera bezmlecznego, upewnij się, że nie zawiera kokosa.
  1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Smaż 5 minut, aż poczujesz ich aromat.
  2. Dodaj kurczaka, pomidory, wywar, mleczko kokosowe, ocet, kmin, oregano, paprykę w proszku i sól. Wymieszaj, przykryj i doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu 15 minut, aż kurczak i papryka będą miękkie.
  3. Gotową zupę rozlej do 4 miseczek. Posyp 35 g sera (jeśli go używasz), jedną czwartą plasterków awokado i kolendrą.
Dla gotujących w szybkowarze: Na etapie 1 ustaw tryb smażenia. Dodaj do szybkowaru wszystkie składniki wymienione w etapie 2. Zamknij pokrywę i ustaw na tryb „zupa” albo gotuj 10 minut pod wysokim ciśnieniem. Poczekaj, aż ciśnienie spadnie, zdejmij pokrywę i kontynuuj etap 3.

Kurczak faszerowany grzybami

Mogłabym to danie jeść codziennie do końca życia i byłabym bezbrzeżnie szczęśliwa. Jest takie pyszne! Na dodatek łatwo się je przyrządza (jako danie kolacyjne). Jeśli możesz jeść nabiał albo masz ulubiony bezmleczny gatunek mozzarelli, nadziej piersi niewielką ilością. Będzie to smaczny dodatek. Wybrałam pełnotłuste mleczko kokosowe, ale nadaje się każde pełnotłuste mleko (bezmleczne lub zwykłe).

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 3 łyżki oleju kokosowego, oleju z awokado lub ghee
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • 3 łyżeczki suszonej natki
  • ¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 455 g piersi kurczaka, bez kości, ze skórą
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 120 ml mleka (bezmlecznego lub zwykłego)
  • 280 g szpinaku, do podania
  1. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub użyj silikonowej maty.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj grzyby, czosnek, 2 łyżeczki natki, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Wymieszaj, podrzucając i podsmażaj 10 minut.
  3. Tymczasem pokrój każdą pierś kurczaka poziomo na plastry, przerywając krojenie na 1,25 cm przed brzegiem tak, aby pierś otworzyła się jak książka. Uważaj, żeby nie przekroić mięsa do końca. Najlepiej użyć ostrego noża i przycisnąć kurczaka z góry dłonią.
  4. Przełóż piersi kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Rozłóż. Na środku każdej piersi nałóż jedną czwartą mieszaniny grzybów. Jeśli zostanie trochę grzybów, wyłóż je dookoła kurczaka.
  5. Zawiń pierś kurczaka, aby zakryć farsz. Oprósz faszerowane piersi granulowanym czosnkiem, cebulą w proszku, pozostałą 1 łyżeczką natki i pozostałą solą.
  6. Wlej mleko między piersi kurczaka, bezpośrednio na blachę.
  7. Piecz od 30 do 35 minut, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 74°C.
  8. Rozłóż szpinak na 4 talerze. Dodaj na każdą faszerowaną pierś. Skrop szpinak kremowymi sokami z patelni, i smacznego! (Uwaga! Jeśli nie udało ci się uzyskać po pół piersi kurczaka na osobę, pokrój je na porcje i rozłóż równo na talerze).

Laksa z kurczaka

Tradycyjnie laksę podaje się z kluskami, masz więc wybór. Możesz dodać starte spiralnie warzywa, makaron z wodorostów morskich albo konjac. Zastąpiłam kluski kiełkami soi, żeby przyśpieszyć przygotowania. Wszystko tu pasuje!

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 70 g oleju kokosowego lub ghee, albo 80 ml oleju z awokado
  • 40 g cebuli cukrowej, pokrojonej w kostkę
  • 4 łodygi trawy cytrynowej, przyciętej, aby mieściła się do garnka
  • 1 świeże, zielone chili, pokrojone w kostkę
  • kawałek (5 cm) świeżego korzenia imbiru, starty
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 455 g udek kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych na plastry
  • 400 ml mleczka kokosowego „light” (1 puszka)
  • 475 ml wywaru z kości kurczaka
Do podania
  • 240 g kiełków soi
  • 4 ósemki limonki
  • 8 świeżych liści mięty
Wersja bez kokosa? - Nie używaj oleju kokosowego. Zastąp mleczko kokosowe wybranym mlekiem. Do tego dania znakomite jest mleko z orzechów makadamii. Możesz zrobić je sama lub kupić gotowe niesłodzone mleko z orzechów makadamii.
  1. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, trawę cytrynową, chili, imbir, czosnek, kolendrę, curry w proszku, kmin i sól. Smaż 10 minut, aż poczujesz aromat.
  2. Włóż pokrojone udka kurczaka. Wlej mleczko kokosowe i wywar. Przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 15 minut, aż mięso będzie gotowe.
  3. Przed podaniem usuń kawałki trawy cytrynowej. Rozlej laksę do 4 dużych misek. Na wierzch każdej porcji wrzuć 60 g kiełków soi, skrop sokiem wyciśniętym z ósemki limonki i wrzuć limonki do misek. Przybierz 2 listkami mięty i podawaj!

  1. Kuchnia

Piernikowa owsianka z migdałami i żurawiną

Piernikowa owsianka to świetny pomysł na grudniowe śniadanie (Fot. iStock)
Piernikowa owsianka to świetny pomysł na grudniowe śniadanie (Fot. iStock)
Zimowe dni pędzą jak szalone! Trudno się zorientować, czy środa na pewno jest po wtorku... Do tego aura zupełnie pozbawia przedświątecznego entuzjazmu. Raz szron, potem deszczowa mżawka. Niby jodła na tarasie, mak w spiżarni, piernik dojrzewa, a jednak poczucie, że mogę nie zapiąć ostatniego elementu przed „godziną W” męczy... W kuchni rządzą korzenie. Zdecydowanie dają terapeutyczny oddech. Piernikowa owsianka ma moc!

Zimowe dni pędzą jak szalone! Trudno się zorientować, czy środa na pewno jest po wtorku... Do tego aura zupełnie pozbawia przedświątecznego entuzjazmu. Raz szron, potem deszczowa mżawka. Niby jodła na tarasie, mak w spiżarni, piernik dojrzewa, a jednak poczucie, że mogę nie zapiąć ostatniego elementu przed „godziną W” męczy... W kuchni rządzą korzenie. Zdecydowanie dają terapeutyczny oddech. Piernikowa owsianka ma moc!

  • płatki owsiane górskie 1/2 szklanki
  • mleko kokosowe 1 szklanka
  • mielone korzenie: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa - po 1/2 łyżeczki
  • miód gryczany 1/2 łyżki
  • suszona żurawina  1 łyżka
  • płatki migdałowe 1/2 łyżki
Mleko kokosowe podgrzewamy. Gdy będzie gorące, zlewamy nim płatki i odstawiamy na 15 minut. Miksujemy blenderem, dodajemy mielone korzenie i miód. Mieszamy i przelewamy do szklanki, Posypujemy migdałowymi płatkami i żurawiną.

  1. Kuchnia

Fit pizza z patelni – hit czy kit?

Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czego najbardziej brakuje nam na diecie? Wiele osób z pewnością odpowiedziałoby, że pizzy! Na szczęście nawet podczas redukcji zbędnych kilogramów nie musisz całkowicie odstawiać ulubionych dań. Wystarczy przyrządzić je w nieco zdrowszej i lżejszej wersji niż zwykle.

Fit wersje niezdrowych dań – czy warto włączać je do diety?

Czasy, w których niskokaloryczna dieta wiązała się wyłącznie z wyrzeczeniami, dawno odeszły w niepamięć. Coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest holistyczne dbanie o zdrowie i to, by walka ze zbędnymi kilogramami nie odbijała się negatywnie na naszym dobrostanie psychicznym. Restrykcyjne odmawianie sobie wszystkiego, co lubimy, może bowiem doprowadzić do frustracji, szybkiego porzucenia diety lub nawet groźnych zaburzeń odżywiania.

Aby jadłospis na redukcji był nie tylko zdrowy, ale także smaczny, warto poszukać sprytnych sposobów na ograniczenie spożywanych kalorii przy zachowaniu satysfakcjonującego smaku. Przede wszystkim należy czytać etykiety kupowanych produktów: podobne rzeczy mogą różnić się między sobą składem, zawartością substancji odżywczych oraz ładunkiem energetycznym.

Jeśli masz wielką ochotę na coś pozornie „zakazanego”, warto z góry wyznaczyć sobie maksymalną porcję. Garstka chipsów czy kostka czekolady raczej nie zrujnuje twojej drogi do utraty nadwagi, ale regularne zjadanie słodyczy i przekąsek bez umiaru – już tak.

Inną ciekawą metodą jest stosowanie zdrowszych i lżejszych zamienników ulubionych potraw. Jednym z nich z pewnością jest fit pizza z patelni, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów.

Przepisy na fit pizzę z patelni

Fit pizzę warto przyrządzić bez użycia drożdży, żeby ograniczać kalorie (które – nie oszukujmy się – kryją się głównie w cieście i pysznym serze). Jeśli dodatkowo szukasz czegoś, co przyrządza się błyskawicznie i prosto, to mamy dla ciebie przepis idealny. Ciasto, które bardziej przypomina omlet lub naleśnik niż włoską pizzę, ale w połączeniu z pysznymi składnikami, zapewniamy – daje radę.

Nasza druga propozycja to lekko słodkawe, sycące ciasto na pizzę z batata. Nieco bardziej kaloryczne, ale są to same wartościowe kalorie, które bez grama wyrzutów sumienia można dopisać do swojego jadłospisu.

Fit pizza na mące pełnoziarnistej

Składniki:

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mleka
  • jajko
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (np. chili, bazylia lub zioła prowansalskie)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • wędlina drobiowa w plastrach
  • kilka pieczarek
  • kilka klastrów mozzarelli light lub innego sera
  • pół papryki

Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól i pieprz mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota planetarnego Kenwood Prospero+, który idealnie wymiesza ciasto samodzielnie – ty możesz w tym czasie przygotowywać składniki na pizzę. Na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni rozprowadź ciasto i smaż ok. 2 minut, aż na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie przewróć placek na drugą stronę, posmaruj passatą wymieszaną z przyprawami i udekoruj ulubionymi składnikami pokrojonymi w plasterki. Smaż pod przykryciem przez ok. 10 min.

Fit pizza z batata

  • batat
  • 70 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • włoskie zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • starty ser
  • łyżka kukurydzy
  • kilka plasterków szynki
  • pół papryki

Batata obierz i pokrój na plastry, a następnie podsmaż pod przykryciem, aż będzie miękki (ok. 10 min). Usmażone warzywo zmiksuj z dwoma rodzajami mąki, oliwą i przyprawami, używając do tego celu dobrego robota planetarnego, np. Kenwood Prospero+. Z tak otrzymanego ciasta uformuj placek i smaż przez ok. 10 min na suchej patelni. Przewróć pizzę na drugą stronę, używając do tego celu talerza, który zapobiegnie jej rozpadnięciu się. Posmaruj przecierem z ulubionymi przyprawami, obsyp startym serem oraz wybranymi przez siebie dodatkami. Smaż pod przykryciem, aż ser się rozpuści, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez 3-5 min.

Fit pizza – hit czy kit? - infografika Fit pizza – hit czy kit? - infografika

Tradycyjna pizza – czy można ją jeść na redukcji?

Od czasu do czasu mogą się też zdarzyć takie dni, kiedy żadne zdrowsze zamienniki nie zdadzą egzaminu. Kiedy poczujesz, że masz nieodpartą ochotę na zjedzenie swojej ulubionej, kalorycznej potrawy, możesz to zrobić bez wyrzutów sumienia, mając jednak na uwadze kilka istotnych zasad.

Przede wszystkim warto uwzględnić ten „cheat meal” w swoim całodniowym jadłospisie i bilansie kalorycznym (o ile liczysz kalorie). Jeśli wieczorem planujesz spotkanie z przyjaciółmi przy pizzy, najlepiej wcześniej zjeść lekką sałatkę czy zupę krem lub całkowicie pominąć inny posiłek. Alternatywą może być skonsumowanie mniejszej porcji ulubionego dania niż zwykle – dzięki temu zaspokoisz swoją zachciankę bez poczucia, że całą dietę diabli wzięli.

Jeśli jednak chcesz zaszaleć, po prostu to zrób. Trzymanie kalorii w ryzach ma się stać twoim stylem życia na stałe, a nie tymczasową katorgą, po której w końcu wrócisz do jedzenia bez pomyślunku.

W jaki sposób możesz zmniejszyć kaloryczność pizzy, nie pozbawiając jej walorów smakowych? Zanim przejdziemy do przygotowywania dietetycznej wersji tej potrawy, warto zastanowić się nad tym, jakie składniki odpowiadają za jej tuczące właściwości.

Po pierwsze, wiele zależy od ciasta: powinno być jak najcieńsze, a dodatkowo warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub orkiszową, która co prawda również jest kaloryczna, ale przynajmniej bardziej wartościowa dla naszego organizmu.

Po drugie, niezwykle ważny jest dobór dodatków. Jeśli przykryjemy cały placek dużą ilością pełnotłustego sera, a na domiar złego udekorujemy go niezdrowymi dodatkami, zapewnimy sobie prawdziwą bombę kaloryczną. Plasterki cheddara warto więc wymienić na mozzarellę light, zaś np. chorizo, boczek lub kiełbasę – na dużą ilość świeżych warzyw.

Przepis na tradycyjną pizzę

Składniki:

  • 20 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli, pieprz, inne ulubione przyprawy
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • mozzarella light
  • ulubione dodatki, np. szynka, pieczarki, papryka, feta, pomidory, oliwki itd.

Mąkę, drożdże, wodę, oliwę, cukier i przyprawy wrzuć do misy miksera i wyrabiaj hakiem przez ok. 15 min. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą przecier, czosnek i wybrane przyprawy. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 lub 3 części, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 0,5 h. Nagrzej piekarnik do temperatury 20 stopni. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placki, umieść na blaszkach, posmaruj sosem, posyp serem i ułóż wybrane dodatki. Piecz ok. 9-10 min, aż do zarumienienia brzegów.

Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika

Robot planetarny – niezbędny gadżet w czasie diety

Dobry robot planetarny stanowi jedno z najbardziej przydatnych urządzeń kuchennych, mogących posłużyć nie tylko do przyrządzenia pizzy, ale także do przygotowania mnóstwa innych, pysznych dań. Szczególnie pomocny może się okazać podczas diety redukcyjnej, kiedy staramy się jak najwięcej gotować w domu, tworząc zdrowsze zamienniki popularnych potraw.

Robot Kenwood Prospero+ przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowego gotowania oraz ułatwiania sobie codziennej pracy. Urządzenie ma moc 1000 W, a jednocześnie jest stosunkowo niewielkie i poręczne. Robot ma wiele różnych funkcji, do których należą np. mieszanie, ubijanie, zagniatanie ciasta, mielenie mięsa, przypraw i ziół, wyciskanie cytrusów, szatkowanie, blendowanie czy siekanie.

Dzięki wszystkim tym możliwościom przy jego pomocy przygotujesz pyszne koktajle i smoothies, niskokaloryczne spaghetti (funkcja mielenia pozwoli ci na samodzielne zmielenie chudego, drobiowego mięsa lub warzyw na sos), fit ciasta i desery, własne pieczywo, placki, domowe masło orzechowe oraz świeże soki.