Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA
The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Składniki
- Bulion warzywny – 4 litry
- Jabłka – 1kg
- Pomarańcze – 4 sztuki
- Buraki podłużne – 4 kg
- Majeranek świeży – dwie doniczki
- Czosnek w łupinach – 4 główki
- Cebula czerwona – 7 sztuk
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Ocet balsamiczny – 200 ml
- Kardamon – 1 łyżeczka
Uszka:
- Mąka pszenna typ 500 – 750 g
- Szklanka letniej wody
- Jajko – 1 sztuka
- Sól – szczypta
- Masło rozpuszczone – 100 g
- Podgrzybki mrożone – 500 g
- Cebula -1 sztuka
- Rozmaryn – 2 gałązki
Sposób przygotowania
Przepis na barszcz:
Do gotującego się bulionu wrzucamy buraki, obrane pomarańcze, obrane jabłka, czosnek w łupinach, cebulę czerwoną w łupinach, kardamon, majeranek wylistkowany – gotujemy na małym ogniu do zagotowania następnie od razu zdejmujemy z gazu i odstawiamy na noc – minimum 6 godzin. Następnego dnia zagotowujemy barszcz oraz dodajemy ocet, sól, pieprz. Przecedzamy. Gotowe.
Uszka:
Mąkę, wodę, jajko, sól i masło zagnieść i zrobić ciasto ;) przykryć ściereczką i zostawić żeby „odpoczęło” na 20 min. W między czasie zrobić farsz – pokroić cebulę, podgrzybki, czosnek, rozmaryn – przesiekane składniki przesmażyć na patelni na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem – pozostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto – grubość w zależności od upodobania – wykroić foremką kształt – umieścić w środku farsz i zlepić uszka.
W osolonej wodzie gotować parę minut, do wypłynięcia na powierzchnię.