1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegańskie masła z ziaren i orzechów

Zdrowe, smaczne i odżywcze – roślinne masła zawierają cenne tłuszcze oraz wiele innych wartościowych dla organizmu składników. (fot. iStock)
Zdrowe, smaczne i odżywcze – roślinne masła zawierają cenne tłuszcze oraz wiele innych wartościowych dla organizmu składników. (fot. iStock)
Roślinne masła, przygotowane z nasion, to doskonała alternatywa dla zwykłego masła. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do chleba, deserów, czy wegańskich potraw. Therese Elgquist, autorka książki „Zdrowe zielone proteiny”, podaje proste przepisy na masła z ziaren i orzechów.

Jeśli mamy w domu masło orzechowe, możemy przygotować z niego kremowy dressing. Zabierze nam to niewiele czasu. Takie masło świetnie się nadaje do posmarowania chleba; można nim też wzbogacić kaszę albo smoothie, wykorzystać do przygotowania słodkich kulek i nadziewanych daktyli lub do pieczenia. Nadaje się jako uzupełnienie zdrowych tłuszczów i białek. Zdecydowaną większość orzechów i ziaren można bez problemu zmiksować na masło – oddzielnie (według gatunku) albo razem.

Masło orzechowe należy przechowywać w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku. Należy przy tym uwzględnić termin ważności do spożycia ziaren i orzechów. Ja je prażę przed zmiksowaniem, dzięki czemu uzyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak. Jeśli ktoś chce przygotować surowe masło orzechowe, może pominąć ten etap.

W razie problemu ze zmiksowaniem orzechów i ziaren można je przedtem namoczyć (orzeszki ziemne – 8 godzin, migdały – 8 do 12 godzin, pestki dyni – 5 godzin) i pamiętać, że przed użyciem trzeba je wysuszyć, bo inaczej w maśle zalęgnie się pleśń (orzechy rozrzucamy na płycie, wkładamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 75 stopni około 10 godzin).

</a> Fot. Fanny Hansson (z książki „Zdrowe zielone proteiny”) Fot. Fanny Hansson (z książki „Zdrowe zielone proteiny”)

Przepisy na ok. 350 ml

Masło z orzeszków ziemnych
  • 300 g naturalnych orzeszków ziemnych bez łupinek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 szczypty nieoczyszczonej soli morskiej lub kamiennej
Masło z migdałów i siemienia konopnego
  • 300 g migdałów
  • 100 ml obranych ziaren siemienia konopnego
  • 1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 szczypty nieoczyszczonej soli morskiej albo kuchennej
Masło z pestek dyni
  • 300 g naturalnych pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 2 szczypty nieoczyszczonej soli morskiej albo kamiennej
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozgrzej piekarnik do 100⁰C; rozsyp ziarna/orzechy na blasze i praż je ok. 30 minut, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Odstaw, żeby ostygły; pomiń ten etap, jeśli chcesz przygotować masło z surowych orzechów lub ziaren. Jeśli wcześniej zostały namoczone, postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej.
  1. Miksuj przez chwilę w robocie kuchennym albo mikserze o dużej mocy, dodaj sól i oliwę (lub olej) i zmiksuj na masło. Zatrzymaj urządzenie i zeskrob to, co osiadło na bokach pojemnika. Jeśli masło jest za suche, możesz dodać trochę więcej oliwy tłoczonej na zimno. Pamiętaj jednak, że im więcej jej użyjesz, tym bardziej jej smak w maśle będzie odczuwalny.
Uwaga: w zależności od mocy miksera lub robota, orzechy i ziarna zamienią się w zbite masło po dłuższym albo krótszym czasie. Potrzeba więc cierpliwości. Mikser albo robota można na pewien czas wyłączyć, żeby się nie przegrzał.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe zielone proteiny
Autopromocja
Zdrowe zielone proteiny Therese Elquist Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze