1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Cukierek albo psikus! Pomysłowe dania na Halloween

Halloween to okazja do eksperymentów w kuchni. (Fot. materiały prasowe)
Wycięliście już w dyniach buziaki? Stoją już w oknach podświetlone? To teraz zaproponuję wam kilka przepisów na imprezę 31 października. Gdy przyjdą goście przebrani na tę jesienną maskaradę, powitają ich straszne pajęczyny, nietoperze, paluchy wiedźmy i krwawa Mary.

Paluchy wiedźmy

Na ok. 20 paluchów

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 całych, niełuskanych migdałów
  • folia spożywcza papier do pieczenia

(Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, cukru, szczypty soli i jajka szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjmujemy je.

Odrywamy po niewielkim kawałku ciasta i formujemy z niego rulonik.

Na ruloniku robimy dwa wgniecenia palcami (mniej więcej na 1/3 i 2/3 wysokości).

Pomiędzy wgnieceniami nożykiem robi- my po trzy delikatne wcięcia. Na końcu wałeczka wbijamy migdał, to będzie nasz paznokieć.

Całość powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu.

Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190ºC.

Paluchy powinny być rumiane. Po wyjęciu z piekarnika paluchy studzimy.

Mumie z kiełbasek

Na 6 porcji

Składniki

  • 6 dobrej jakości, cienkich kiełbasek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane żółtko musztarda

(Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kroimy ostrym nożem w cienkie paski.

Każdą kiełbaskę owijamy ciastem – mają wyglądać jak zabandażowane

Teraz ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy kiełbaski w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Kiełbaski wykładamy na talerz lub półmisek i z musztardy robimy mumiom oczy.

Słodki mózg

Składnik

  • 2 łyżeczki masła
  • 50 g białych i różowych pianek marshmallow szczypta soli
  • 50 g preparowanego ryżu (2 kubki)

Do dekoracji

  • różowy jadalny mazak

(Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Pianki wkładamy do szklanej miseczki i wraz z masłem rozpuszczamy je w kąpieli wodnej.

Mieszamy je z ryżem. Dużą łyżką formujemy kule. Delikatnie je rozpłaszczamy i nożem robimy wzdłuż nacięcie.

Czerwonym, jadalnym pisakiem malujemy krew.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Słodkie co nieco Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
Reklama
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze