1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Farfalle elba

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:

  • średni pomidor,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 oliwek,
  • 4–5 łyżek oliwy,
  • 8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 min

|

Składniki na 4 porcje:

  • średni pomidor,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 oliwek,
  • 4–5 łyżek oliwy,
  • 8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • średni pomidor,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 oliwek,
  • 4–5 łyżek oliwy,
  • 8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 min

|

Składniki na 4 porcje:

  • średni pomidor,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 oliwek,
  • 4–5 łyżek oliwy,
  • 8 małych kulek mozzarelli, łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 min

 

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory w paski, a oliwki w plasterki. Na patelnię wlać oliwę i wrzucać kolejno: posiekany czosnek, kawałki świeżego i paseczki suszonego pomidora oraz oliwki. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić do momentu, kiedy pomidory się rozpadną i zmienią w sos. Dodać sól, pieprz i cukier. Na koniec dołożyć przekrojone na pół kulki mozzarelli, poczekać, aż się roztopią i nie mieszając, zdjąć z ognia. Wylać na ugotowany al dente makaron farfalle.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze