Wykorzystajmy kończący się sezon na truskawki na przygotowanie wyjątkowego owocowego smoothie.
Oto przepis z amerykańskiej kuchni, która jest pełna jest deserów. Wystarczy zmiksować rodzime truskawki ze śliwkami suszonymi ze słonecznej Kalifornii, dodać nieco bitej śmietany i całość polać niebieskim likierem.
Składniki
0,5 kg truskawek
10 dkg śliwek kalifornijskich
Do dekoracji: 150 ml śmietany 30%, garść borówek, syrop cukrowy blue curacao
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie i truskawki zblenduj na jednolitą masę. Ponieważ śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie nie dodawaj cukru lub słodzików. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być wcześniej schłodzona). Do wyższych szklanej przelej koktajl, udekoruj bitą śmietaną i borówkami, delikatnie polej syropem blue curacao.