Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.
|Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.
|Jesień ustala pewien porządek rzeczy.
Rozliczenie z letnią lekkością bytu.
U mnie nigdy jej dość i zdumienie, że to już koniec.
W szafie ciepłe swetry, kalosze i szale.
Weekendowe spacery z szuraniem liści pod butami.
Uwielbiam sobie poszurać!
Obowiązkowe wyprawy do lasu na jesienne kapelusze.
Eskapady na targ i zakupy „jak dla wojska”.
Bo lubimy obfitość, no i przetwory.
W kuchni aromaty nasycone dojrzałą porą. Bogate i dalekie od wersji light. Jak ten omlet ze smażonymi grzybami. Dobry na każdą porę jesiennego dnia.
Omlet z grzybami leśnymi
Składniki
- wiejskie jajka 3 sztuki
- mleko 3 łyżki
- ząbek czosnku roztarty z solą
- tarty parmezan 100 g
- szczypiorek pokrojony 1 łyżka
- listki świeżego oregano 1 łyżka
- pieprz i sól
- masło do smażenia omletu 2 łyżki
- leśne grzyby oczyszczone i pokrojone 100 g
- szalotka mała
- oliwa do smażenia grzybów 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Na patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojoną szalotke i podsmażyć. Dodać grzyby. Smażyć kilka minut. Dodać do smaku sól i pieprz. Zdjąć z patelni do naczynia. Odstawić.
- W kielichu blendera umieścić jajka, czosnek roztarty z solą, mleko, pieprz. Zmiksować. Dodać połowę parmezanu, szczypiorek i listki oregano. Wymieszać łyżką.
- Masę wylać na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażyć omlet na średnim ogniu, zgarniając płynne jajka pod spód. Kiedy omlet jest prawie ścięty, wyłożyć grzyby i złożyć go na pół. Wyłożyć na ciepły talerz.
- Posypać resztą parmezanu. Podawać z grzankami.
Podsumowanie przepisu