1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Ryby wybrane – książka kucharska WWF i Fundacji Szkoła na widelcu

123RF.com
123RF.com
Już za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu przygotowały specjalną książkę kulinarną, „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza.|Już za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu przygotowały specjalną książkę kulinarną, „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza.

WWF Polska zwraca uwagę, że co 20 minut na świecie bezpowrotnie ginie jeden gatunek. Dla ekosystemów morskich dominującym czynnikiem globalnych zmian są nadmierne połowy ryb. Badania naukowe pokazują, że 90 procent światowych zasobów ryb jest przeławiana lub nadmiernie eksploatowana. Przykładowo, w Bałtyku na stabilnym poziomie wykorzystywane są jedynie trzy z dziesięciu poławianych komercyjnie stad ryb. W przypadku pozostałych połowy są wyższe od tych gwarantujących odbudowę. Dodatkowo, działalność rybacka powoduje przyłowy innych chronionych gatunków ryb, a także ptaków i ssaków morskich. Organizacja rozpoczyna„Kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” .  Celem projektu jest uświadomienie Polakom, jakie gatunki ryb można kupować bez obaw i na co zwracać uwagę, dokonując wyboru. „Konsumenci powinni mieć świadomość, że od ich codziennych decyzji zależy różnorodność życia w morzach i oceanach”, dodaje Olga Sarna z WWF Polska W ramach rozpoczynającego się projektu wydano już specjalną książkę kulinarną „Ryby wybrane”.  Znajdziemy w niej informacje, dlaczego warto przywiązywać wagę do wyboru odpowiednich gatunków ryb i owoców morza,  i dowiemy się z niej,  jak rozpoznać,  że nasz zakup nie przyczyni się do wyginięcia kolejnych gatunków z mórz i oceanów.  Książka zawiera także szereg praktycznych porad na temat tego, gdzie kupić i jak wybrać świeżą rybę oraz jak ją przygotować, oraz przepisy na dania  z rekomendowanych przez WWF ryb opracowane przez Grzegorza Łapanowskiego, założyciela Fundacji Szkoła na Widelcu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze