1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Psychologia
  4. >
  5. Dzieci na diecie bezglutenowej

Dzieci na diecie bezglutenowej

123RF.com
W żywieniu dzieci chorych na celiakię lub alergicznych na gluten stosuje się dietę bezglutenową. Objawy nietolerancji glutenu zwykle pojawiają się u dzieci wkrótce po wprowadzeniu zbóż do jadłospisu.

Po zjedzeniu żywności zawierającej gluten często mają wzdęty brzuszek, są zmęczone i czują się słabe. Oczywiście pojawiają się też  inne objawy celiakii, takie jak: rozwolnienia, biegunki, niski wzrost i zaburzenia rozwoju. Po zdiagnozowaniu przez lekarza przyczyn dolegliwości dzieci mogą jeść i pić tylko takie produkty, które nie zawierają glutenu. Nawet, gdy dzieci dobrze się czują po zjedzeniu produktów zawierających gluten, nie należy rezygnować z diety. W perspektywie długoterminowej błona śluzowa jelita może ponownie ucierpieć bez wystąpienia oczywistych objawów.

Gluten działa bardzo agresywnie na kosmki jelitowe. Powoduje, że kosmki zanikają, a tym samym  utrudnione jest wchłanianie z żywności witamin i substancji odżywczych. Wtedy organizm dziecka nie może trawić jedzenia i dochodzi do sytuacji, w której  utrudnione jest  jego prawidłowe funkcjonowanie. Niemniej przy właściwej diecie dzieci mogą rozwijać się tak, jak ich zdrowi rówieśnicy.  Na drugie śniadanie w szkole czy na wycieczce mogą jeść wspaniałe  świeże owoce i warzywa. Kanapki z chleba bezglutenowego smakują równie dobrze jak te, które jedzą zdrowi koledzy.

Niezwykle istotne jest ścisłe przestrzeganie diety i spożywanie produktów tylko specjalnie oznakowanych – znak przekreślonego kłosa. To jedyny obecnie lek w celiakii.

W pierwszym okresie po postawieniu diagnozy, a czasami i przed zdiagnozowaniem, u dzieci z celiakią może dodatkowo występować nietolerancja laktozy. Ta przypadłość jest wywoływana uszkodzeniem błony śluzowej jelita cienkiego. W takich przypadkach spożywanie żywności zawierającej laktozę może również prowadzić do bólów brzucha czy wzdęć. W celu leczenia nietolerancji wymagane jest unikanie żywności o dużej zawartości laktozy, czyli mleka, lodów wytwarzanych na bazie mleka, świeżego sera itd. Zamiast mleka krowiego można stosować mleko ryżowe, sojowe czy migdałowe. Zamiast białego sera można podawać odpowiednio przyrządzony tofu.

W diecie bezglutenowej rezygnujemy ze wszystkich produktów żywnościowych wytwarzanych ze zbóż zawierających gluten. Ilość nie odgrywa przy tym żadnej roli. Nawet najmniejsza, śladowa zawartość glutenu może powodować uszkodzenia jelit.

Stosowanie diety bezglutenowej ułatwia wiele naturalnych produktów żywnościowych, które nie zawierają glutenu, a są to: kukurydza, polenta, ryż brązowy i czerwony, proso, gryka, szarłat, amarantus, quinoa, ziemniaki, mięso z dobrych hodowli, ryby najlepiej morskie z czystych wód, owoce, warzywa i rośliny strączkowe.

U dzieci skutki diety bezglutenowej są widoczne prawie natychmiast. W ciągu kilku dni powraca apetyt i poprawia się samopoczucie, ustępuje biegunka. Stopniowo poprawiają się wyniki badań krwi i moczu,  znikają objawy niedoboru, takie jak obniżona mineralizacja kości, a błona śluzowa jelita cienkiego powraca do normy.

W przypadku naturalnie bezglutenowych gatunków zbóż należy uważać, aby nie były one zanieczyszczone zbożami zawierającymi gluten (np. podczas mielenia, w czasie transportu lub przechowywania). Aby mieć całkowitą pewność, należy wybierać takie gatunki zbóż i mąki, które są oznakowane jako „bezglutenowe”. Najlepiej stosować różnorodne bezglutenowe gatunki zbóż oraz rośliny strączkowe, warzywa, owoce po to, by stworzyć z nich różnorodne jadłospisy. Należy pamiętać o łączeniu i przygotowaniu tych produktów w ten sposób, by dania były łatwostrawne i odżywcze.

Na zakończenie parę słów o owsie. Badania naukowe z ostatnich lat udowodniły, że dla większości pacjentów z celiakią pewna ilość czystego, niezanieczyszczonego owsa jest bezpieczna. Jednak z reguły owies jest zanieczyszczony zbożami zawierającymi gluten. Z tego powodu odradza się jego spożywanie.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze