1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Uroda

Te wody kolońskie kochają również kobiety

Kampania Acqua di Parma, Colonia C.L.U.B. (Fot. materiały prasowe)
Wymyślona w XVIII wieku kompozycja na bazie cytrusów i ziół nieustannie cieszy się popularnością. Po wodę kolońską chętnie sięgamy szczególnie latem, bo oprócz odświeżających akordów sprawdza się jej lekka formuła.

„Odkryłem zapach, który przypomina mi wiosenny poranek we Włoszech, górskiego narcyza, kwiaty pomarańczy tuż po deszczu. Daje mi wielkie orzeźwienie, wzmacnia zmysły i pobudza wyobraźnię” – tak Giovanni Maria Farina, włoski perfumiarz, napisał w liście do swojego brata, kiedy stworzył coś, co stało się wodą kolońską.

Kompozycja Fariny, opracowana w 1709 roku, zrewolucjonizowała rynek perfumeryjny. Delikatny zapach z subtelnymi nutami cytryny, bergamoty i pomarańczy, orzeźwiającymi akcentami lawendy oraz rozmarynu, wygładzony aromatami neroli, czyli kwiatu gorzkiej pomarańczy – okazał się w XVIII wieku zaskakującą nowością na rynku ciężkich kadzidlanych perfum. Doceniono uniwersalny charakter kompozycji i jej lekkość, będącą efektem cytrusowo-ziołowych składników oraz mniejszej niż w klasycznej wodzie toaletowej zawartości olejków zapachowych.

Legenda głosi, że mieszanka Fariny była udoskonaleniem dzieła jego wujka Giana Paolo Feminisa, włoskiego perfumiarza, który opracował jej recepturę specjalnie na zlecenie króla Francji Ludwika XV. Mieszankę nazwano „cudowną wodą” („Aqua Admirabilis”), bo służyła nie tylko do odświeżenia ciała oraz garderoby. Ponieważ kompozycja została przygotowana na bazie nalewki grejpfrutowej, olejku z kwiatu gorzkiej pomarańczy, bergamotki, rozmarynu i lawendy, była równie chętnie pita – wierzono, że może pokonać różne zarazy i wirusy.

Moc mikstury Fariny urosła do legendy. Jedna fiolka kosztowała równowartość kilkumiesięcznej pensji urzędnika państwowego, ale klientów nie brakowało.
W wodę kolońską zaopatrywały się niemalże wszystkie europejskie dwory królewskie i książęce. Znanymi koneserami pachnidła Fariny byli: król pruski Fryderyk Wilhelm I, cesarzowa Maria Teresa oraz król Polski Stanisław August Poniatowski. Koloński zapach popularny był również w środowisku artystycznym. Wiadomo, że używali go m.in. Wolter, Balzac, Oscar Wilde, Tomasz Mann czy Marlena Dietrich.

Nazwa pachnidła pochodzi od niemieckiego miasta Kolonia, w którym G.M. Farina założył fabrykę perfum, uznawaną za najstarszą na świecie. Przy fabryce otworzył sklep z towarami luksusowymi, w którym sprzedawano zapach. Udana kompozycja i koncepcja przyfabrycznego luksusowego butiku dały popularność nie tylko wodzie kolońskiej – rozsławiły również Kolonię w XVIII w. jako miasto perfum.

W 1792 roku, w budynku przy Glockengasse nr 4711, gdzie wcześniej sprzedawano oryginalną wodę kolońską, powstała inna fabryka perfum – Wilhelma Muhlensa. Produkuje ona „Echt Kölnisch Wasser 4711”, opierając się na recepturze Fariny do dziś. I choć nie jest to pierwsza woda kolońska, odnosi zdecydowanie większe sukcesy marketingowe i sprzedażowe.

Kompozycja Fariny dziś sprzedawana jest pod nazwą „Farina 1709 Eau de Cologne”.

Oryginalna receptura wody kolońskiej jest owiana tajemnicą. W ciągu ostatnich 300 lat tylko 30 osób zostało wtajemniczonych w sekretny przepis – w tym Johann Maria Farina, potomek z ósmego pokolenia perfumiarza i obecny dyrektor zarządzający firmy.

Główne składniki wody kolońskiej zostały rozpoznane przez ekspertów, jednak ich wzajemny stosunek ilościowy pozostaje tajemnicą rodziny Fariny do dziś.

Oryginalna kompozycja z 1709 roku nieustannie inspiruje najbardziej cenione na świecie nosy (osoby zawodowo zajmujące się tworzeniem zapachów). Co roku w największych domach perfumeryjnych powstają kolejne wersje wód kolońskich opartych na aromatach cytrusów i ziół.

Współcześni projektanci wód kolońskich bawią się nie tylko proporcjami – chętnie wprowadzają również modyfikacje w składzie, co pozwala osiągać niezwykle ciekawe kompozycje, po które zwłaszcza latem chętnie sięgają również kobiety.

Hermès, Eau de Basilic Pourpre, woda kolońska

Hermès, Eau de Basilic Pourpre, 485 zł/100 ml (nowość, od lipca w wybranych perfumeriach Sephora i Douglas)

Kreatorka zapachu – Christine Nagel – w zapachu tym odkrywa przed nami bogaty świat aromatów bazylii. Wykorzystuje klasyczną zieloną bazylię jako bazę do stworzenia swojej interpretacji bazylii purpurowej, której aromat jest głęboki i obfity, ale którego nie da się wydestylować. Do kompozycji dołącza kalabryjską bergamotkę oraz geranium, które dodają świeżości. Paczula i przyprawy nadają zapachowi głębi i elegancji. Lekki, zwiewny charakter wody kolońskiej jest zachowany, ale cieplejsze nuty nadają kompozycji zmysłowości i trwałości.

Acqua di Parma, Colonia C.L.U.B., woda kolońska

Acqua di Parma, Colonia C.L.U.B. Eau de Cologne, 599 zł/100 ml

Dynamiczny i beztroski zapach – jak chwile dzielone z przyjaciółmi, w których możesz być sobą. I cieszyć się latem. Kompozycję otwierają nuty cytryny i bergamotki. Różowe jagody i czarny pieprz dodają pikantnego akcentu i świetnie łączą się z aromatycznym sercem zapachu: świeżym shiso (pachnotką, japońską jadalną rośliną) i rozmarynem. W bazie zapachu znajdujemy otulające nuty drzewa cedrowego i piżma.

Jo Malone London, Lime Basil & Mandarin, woda kolońska

Jo Malone London, Lime Basil & Mandarin, 569 zł/100 ml

Nowoczesna klasyka. Pieprzowa bazylia i aromatyczny biały tymianek dodają niepowtarzalnego charakteru nucie limonki, którą unosi karaibska bryza. Baza zapachu – wetiweria i paczula – dodaje kompozycji głębi i zmysłowości.

Gucci, Guilty Cologne, woda toaletowa

Gucci, Guilty Cologne, woda toaletowa, 389 zł/90 ml

Twórcą tej kompozycji zapachowej jest Alberto Morillas, który ukazał świeżą naturę tradycyjnej wody kolońskiej w nowoczesnej odsłonie. Jego interpretacja charakteryzuje się wyjątkową energią włoskich cytrusów. Zapach Guilty Cologne otwierają: kalabryjska bergamotka, aromaty rozmarynu i jagód jałowca. Intensywne serce zapachu, z aromatami hiszpańskiego cyprysu i tonacjami żywicznymi, komponuje się z eleganckimi nutami kwiatowymi heliotropina i fiołka. Po dłuższej chwili na skórze rozwijają się nuty bazy – zmysłowe, szlachetne aromaty drzewne, paczula, ciepłe drewno cedrowe i krystaliczne białe piżmo.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze