Święta wielkanocne mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak przygotować lżejsze wersje wielkanocnych potraw i zapewnić daniom wyższą wartość odżywczą?
Oto kilka sposobów zalecanych przez dietetyczkę.
Na wielkanocnym, wiosennym stole nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które stanowią niezbędny element zdrowej i zróżnicowanej diety. Z kolei suszone owoce świetnie nadają się do świątecznych deserów, takich jak np. mazurek. Dodatkowo, mogą one posłużyć jako zamiennik cukru oraz stanowią idealny dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Przykładowo, śliwki kalifornijskie są niedosładzane i niesiarkowane, a jednocześnie naturalnie słodkie. Dzięki temu można nimi częściowo zastąpić cukier np. w świątecznych ciastach. Jak? Podczas przygotowania keksu należy ograniczyć ilość cukru z przepisu, dodać za to więcej suszonych owoców. Dzięki temu ciasto będzie wilgotniejsze, a jednocześnie dostarczy więcej błonnika pokarmowego.
Bez jajek nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy. Z pewnością znajdą się one na każdym świątecznym stole. Czy można cieszyć się smakiem jajka, a jednocześnie kontrolować kalorie?
Najpopularniejszym dodatkiem do jajek jest majonez. Zastąpienie go gęstym jogurtem greckim z dodatkiem ziół odchudza danie. Jak? Należy wymieszać 1 opakowanie jogurtu greckiego, dodać posiekany szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i kilka liści bazylii. Całość przyprawić pieprzem i odrobiną soli niskosodowej. Jedna łyżeczka takiego ziołowego jogurtu greckiego to tylko ok. 12 kcal i 0,9 g tłuszczu, podczas gdy taka sama ilość tradycyjnego majonezu zawiera ok. 66 kcal i 7,2 g tłuszczu.
W zachowaniu prawidłowej wagi ważne jest ograniczenie tłuszczy oraz sposób przygotowania spożywanych produktów. Mięso lepiej więc przygotować danie na parze lub w piekarniku. Upieczona w rękawie chuda polędwiczka wieprzowa czy indyk nadziewany śliwką kalifornijską doskonale zastępuje ciężkostrawny boczek i karkówkę. Innym lekkim daniem jest pasztet warzywny na bazie nasion roślin strączkowych (np. ciecierzycy, soczewicy).
A jak „odchudzić” tradycyjny żurek? Do zupy należy dodać chudą kiełbasę i gotować odrobinę dłużej niż zazwyczaj. Po wystudzeniu wstawić garnek do lodówki, aby tłuszcz ściął się na powierzchni, a potem usunąć ten tłuszcz łyżką. Żurek zabielić jogurtem greckim lub chudą śmietaną (10-12%).
Konsultacja merytoryczna: mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, ekspert kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”