1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Chipsy z jarmużu z cytrynową nutą

123rf.com
123rf.com

Z  umytego i  osuszonego jarmużu wykroić grubą łodygę, a  liście pokroić na mniejsze kawałki, około czterocentymetrowe. Do miski wlać oliwę, sok z cytryny, wsypać sól, paprykę oraz zmiażdżoną papryczkę chili i  zamieszać, by składniki się połączyły. Wrzucić do miski pokrojone liście jarmużu. Całość dokładnie wymieszać, aż liście delikatnie pokryją się przyprawioną oliwą. Można też smarować je pojedynczo pędzelkiem zamoczonym w  oliwie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i  w  małych odstępach ułożyć na niej naoliwione liście. Jarmuż piec około 5–6 minut w  150 stopniach C. Liście mogą delikatnie zbrązowieć. Gotowe czipsy są kruche i  chrupiące.

Składniki
Składniki na ok. 150 g czipsów:

kilka lub kilkanaście liści jarmużu (zależy od wielkości) łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki suszona papryczka chili łyżeczka soli sok z cytryny 1/3 szklanki oliwy

Czas przygotowania: 30 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze