Migdały i daktyle zalać wodą przynajmniej na 6 godzin. Osobno zalać nerkowce. Odsączyć starannie migdały i daktyle, wraz z łyżką maku oraz łyżką miodu zmiksować. Kawałki migdałów mają być wyczuwalne. Ugnieść na dnie tortownicy (o średnicy 20 cm). Odsączyć i osuszyć nerkowce. Pozostały miód oraz olej kokosowy podgrzać i wymieszać. Zmiksować na gładką masę z orzechami nerkowca, zawartością laski wanilii i sokiem z cytryny, a także dodanym na końcu makiem. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Składniki
Składniki na 8 osób:
60 g daktyli
200 g płatków
migdałowych
3 łyżki maku
5 łyżek miodu
300 g nerkowców
sok z cytryny
50 g oleju kokosowego
laska wanilii
Czas przygotowania: pół godziny (dodatkowo 2 godziny na chłodzenie)