1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Makowy sernik z nerkowców

Makowy sernik z nerkowców

123rf.com
123rf.com

Migdały i daktyle zalać wodą przynajmniej na 6 godzin. Osobno zalać nerkowce. Odsączyć starannie migdały i daktyle, wraz z łyżką maku oraz łyżką miodu zmiksować. Kawałki migdałów mają być wyczuwalne. Ugnieść na dnie tortownicy (o średnicy 20 cm). Odsączyć i osuszyć nerkowce. Pozostały miód oraz olej kokosowy podgrzać i wymieszać. Zmiksować na gładką masę z orzechami nerkowca, zawartością laski wanilii i sokiem z cytryny, a także dodanym na końcu makiem. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Składniki
Składniki na 8 osób:

60 g daktyli 200 g płatków migdałowych 3 łyżki maku 5 łyżek miodu 300 g nerkowców sok z cytryny 50 g oleju kokosowego laska wanilii

Czas przygotowania: pół godziny (dodatkowo 2 godziny na chłodzenie)

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze