1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku

Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Główkę czosnku nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20–30 minut. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin, dodać oliwę, sok  i skórkę z cytryny, posiekane zioła oraz białą fasolę. Całość utrzeć na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki
Na 4 porcje:

puszka białej fasoli lub 250 g suchej fasoli namoczonej i ugotowanej główka czosnku mieszanka dowolnych świeżych ziół – ok. 10 g 70 ml oliwy łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny sól pieprz

Czas przygotowania: 40 minut

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze