1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Zupa miso

Zupa miso

123rf.com
123rf.com

Jajka rozbić w  misce. Dodać sos sojowy, olej sezamowy i  świeżo siekaną kolendrę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć cienką warstwę omleta. Zrolować go na patelni i trzymać po jednej stronie. Następnie należy dolać kolejną warstwę miksu jajecznego. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Położyć omlet na folii spożywczej i  zwinąć w cygaro. Schłodzić w  lodówce. Po godzinie można pokroić w plasterki grubości ok. 1,5 cm.

WYWAR: Cebulę, por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować i wyłączyć wywar po 10 minutach. Dodać gałązki natki pietruszki, tymianku i  gotowe.

PREZENTACJA: Aby wykończyć zupę, należy podgrzać wywar warzywny, dodać pastę miso i  zagotować. Dorzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, pak choi (listki) i  świeżą kolendrę. Dodajemy 2 plasterki omleta i  na samą górę kładziemy glony nori (bardzo cienkie paski).

Składniki
ZUPA MISO: 800 ml wywaru warzywnego 1/2 arkusza nori 1 pak choi 1 łyżka pasty miso „białej” garść grzybów shiitake/enoki lub pieczarek 3 jajka sos sojowy świeża kolendra

Czas przygotowania: ok. godziny

WYWAR NA 4 PORCJE: 1 i 1/2 litra zimnej wody 1 duża cebula 1/2 pora 1 średniej wielkości korzeń selera 2 średniej wielkości marchewki 3 gałązki tymianku 3 gałązki natki pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze