Jajka rozbić w misce. Dodać sos sojowy, olej sezamowy i świeżo siekaną kolendrę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć cienką warstwę omleta. Zrolować go na patelni i trzymać po jednej stronie. Następnie należy dolać kolejną warstwę miksu jajecznego. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Położyć omlet na folii spożywczej i zwinąć w cygaro. Schłodzić w lodówce. Po godzinie można pokroić w plasterki grubości ok. 1,5 cm.
WYWAR: Cebulę, por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować i wyłączyć wywar
po 10 minutach. Dodać gałązki natki pietruszki, tymianku i gotowe.
PREZENTACJA: Aby wykończyć zupę, należy podgrzać wywar warzywny, dodać pastę miso i zagotować. Dorzucić pokrojone w mniejsze kawałki grzyby, pak choi (listki) i świeżą kolendrę. Dodajemy 2 plasterki omleta i na samą górę kładziemy glony nori (bardzo cienkie paski).
Składniki
ZUPA MISO:
800 ml wywaru warzywnego
1/2 arkusza nori
1 pak choi
1 łyżka pasty miso „białej”
garść grzybów shiitake/enoki lub pieczarek
3 jajka
sos sojowy
świeża kolendra
Czas przygotowania: ok. godziny
WYWAR NA 4 PORCJE:
1 i 1/2 litra zimnej wody
1 duża cebula
1/2 pora
1 średniej wielkości korzeń selera
2 średniej wielkości marchewki
3 gałązki tymianku
3 gałązki natki pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe