1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

"Słodki sposób na alergię" Małgorzaty Kalemby - Drożdż

Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Recenzja książki "Słodki sposób na alergię" Małgorzaty Kalemby-Drożdż.

Odkąd mam tę książkę urosłam w oczach syna jako kucharka. Wytrwały smakosz wymagał zawsze ode mnie dużo w kwestii pierwszych i drugich dań, śniadań i kolacji, wciąż jednak dawał mi do zrozumienia, że daleko mi do jego ideału.

Piekłam kiedyś swoje kultowe ciasta, ale kiedy w domu pojawił się mały uczuleniowiec z nietolerancjami pokarmowymi zaniechałam tego procederu. Próbowałam zastąpić słodycze owocami, a nawet bardzo słodkimi pomidorkami z pola, które sezonowo zamawiam u pana na moim wiejskim targu. Syn to wszystko uwielbia, pomidorki traktuje jak cukierki, ale tęsknota dziecka za ciastkiem, deserem „takim, jaki mają wszyscy” jest trudna do pokonania. Często więc ulegał pokusom w postaci pseudo nagród: cukierków czy lizaków, co zawsze kończyło się zdrowotnymi kłopocikami.

Wszystkiego jeszcze nie wypróbowałam, bo nie wszystko jest też dla nas, ale już po kilku sprawdzonych przepisach absolutnie podpisuję się pod recenzją tej książki autorstwa Haliny Młynkovej: „Jestem mamą alergika. Wychowanie dziecka uczulonego na wiele pokarmów wymaga ograniczeń i restrykcyjnej diety. A przecież trudno wyobrazić sobie malucha, który nie miałby ochoty sięgnąć po ciastko z kremem… Oryginalne przepisy na desery bez mleka czy jajek to źródło inspiracji dla rodziców - życie z alergią, choć niełatwe, może być słodkie.”

Tytuł: Słodki sposób na alergię

Podtytuł: Wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu.

Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wydawnictwo: Pascal

Ilość stron: 285

ISBN: 978-83-7642-506-1

 

Autor: Katarzyna Montgomery

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze