Sondaż przeprowadzony przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych wskazuje na niewielką wiedzę Polaków na temat właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Na zadane w sondażu pytanie: „Czy Pana(i) zdaniem masło orzechowe jest tuczące? ”
- ponad 20% odpowiedziało: nie wiem i trudno powiedzieć;
- 7,6% stwierdziło, że raczej nie tuczy;
- 2,2% uznało, że zdecydowanie nie wykazuje takiego oddziaływania na ludzki organizm.
Na niską świadomość zdrowotnych właściwości masła orzechowego ma wpływ przekonanie, że masło orzechowe jest tuczące. Z badań przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności * wynika, że choć masło orzechowe Sante jest produktem pełnym tłuszczów, to jednak nie tuczy i warto po nie sięgnąć. Wysoka wartość energetyczna masła orzechowego pochodzi głównie z takich
kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na
metabolizm organizmu i tym samym sprzyjają szczupłej sylwetce. Wśród tych najważniejszych są kwas oleinowy oraz linolowy. Pierwszy z nich zapobiega rozwojowi miażdżycy, jak również
chroni serce. Drugi jest wspaniałym
antyoksydantem o właściwościach antynowotworowych.
Masło orzechowe stanowi dodatek do potraw, a nie jest ich głównym elementem. Zawarty w nim tłuszcz nie dominuje w diecie. Produkt ten posiada wiele wartości odżywczych, które są składnikiem zdrowej diety i w połączeniu z aktywnym trybem życia nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów. Wszystko za sprawą różnicy między nienasyconymi a nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Te pierwsze wspomagają pracę organizmu, pomagają mu przyswajać składniki odżywcze i zapobiegają wielu chorobom. Te drugie zapychają żyły, prowadzą do chorób układu krążenia i odkładają się powodując przyrost tkanki tłuszczowej. Zjadanie pustych kilokalorii w postaci pełnych nasyconych kwasów tłuszczowych słodyczy szkodzi naszej sylwetce. W chwilach słabości zdecydowanie lepiej sięgnąć po masło orzechowe. W 100 g masła orzechowego Sante jest aż 28,67 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 7,13 g wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Suma izomerów trans i kwasów nasyconych jest znikoma, a to bardzo korzystny stosunek.
Zdrowe kwasy tłuszczowe
Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w maśle orzechowym prym wiedzie kwas oleinowy, który jest m.in. składnikiem tranu. To także podstawowy składnik oliwy z oliwek. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu krążenia i chorobę wieńcową. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, gdzie oliwa z oliwek jest najpopularniejszym tłuszczem, cierpią na te dolegliwości rzadziej niż mieszkańcy innych części Europy. Z kolei najwięcej z kwasów wielonasyconych w maśle orzechowym jest kwasu linolowego. Bez niego organizm człowieka nie może funkcjonować prawidłowo. Kwas linolowy pochodzi z grupy omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład tkanek, dlatego trzeba systematycznie od najmłodszych lat dostarczać je ustrojowi. Masło orzechowe może więc dostarczyć nam wielu niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a nie kilogramów. Oczywiście tylko wtedy, jeśli jest spożywane w umiarkowanych ilościach w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową, zbilansowaną dietą.
* Raport z badań prowadzonych dla firmy Sante A. Kowalski na podstawie porozumienia o współpracy: ciitt/36/2013 z dnia 22 marca 2013.