Jak przygotować zdrowe święta i w tym roku nie przybrać na wadze, radzi dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska
Zaplanuj zakupy
Nie zostawiaj zakupów spożywczych na ostatnią chwilę. Z wyprzedzeniem Zaopatrz się wtedy we wszystko, co ma dłuższy termin przydatności do spożycia np. pełnoziarnistą mąkę, orzechy czy mrożone owoce. Potrawy świąteczne to nie tylko tłuste dania. W tym roku wybierz przepisy, które obfitują w zdrowe dodatki. Wartość odżywczą można wzbogacić takimi składnikami jak: suszone śliwki kalifornijskie, orzechy, cytrusy czy dodając przyprawy - cynamon, goździki, imbir.
Zachowaj umiar
Teoretycznie proste, ale co roku i tak wstajemy od stołu przejedzeni. Jak temu zapobiec? Oto prosta strategia. Po pierwsze: jedz tylko wtedy, gdy czujesz głód, zachowaj normalny rozkład posiłków. Po drugie: postaw sobie cel – nie przytyję. Święta to może nie jest dobry czas na utratę wagi, ale na zyskiwanie zbędnych kilogramów też nie. Po trzecie: pamiętaj o błonniku pokarmowym, który zwiększy odczucie sytości i sprawi, że zjesz mniej. Bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego są suszone owoce np. 8-10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich (100g) wspomaga prawidłową pracę
Ogranicz zbędne kalorie
Masz ochotę skusić się na coś tłustego i wysokokalorycznego? Zrób to rozsądnie! Nie odsmażaj dań, zrezygnuj z pieczywa czy ziemniaków, nie używaj majonezu i dodatkowego oleju rzepakowego. W ten sposób ograniczysz kaloryczność, a jednocześnie będziesz cieszyć się smakiem ulubionych świątecznych dań.
Spróbuj nowych potraw
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim kulinarna tradycja, ale warto co roku postawić na stole co najmniej jedno zupełnie nowe danie. W ten sposób kreujemy nowe, rodzinne zwyczaje i poszerzamy żywieniowe horyzonty. Warto zainspirować się przepisami świątecznymi z innych krajów lub zmodyfikować znane już receptury dodając nowe akcenty smakowe.
Autorka tekstu jest ekspertem kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”.