1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Jedz i  pracuj!

Pracujesz na etacie, masz własną firmę i  praktycznie cały dzień spędzasz poza domem? Brakuje ci czasu na gotowanie, a  obiad najczęściej jadasz w  stołówce, restauracji czy barze szybkiej obsługi? Czujesz, że to jedzenie ci nie służy, a co gorsza, nie smakuje?

Jeśli odpowiedź na jedno z  powyższych pytań jest twierdząca, a  ponadto chcesz zadbać o  kondycję i  zdrowie, możesz spróbować zacząć zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Każda, nawet mała zmiana jest krokiem do lepszego samopoczucia. Ale czy to możliwe, aby spędzając w kuchni ok. 60–80 minut  dziennie, przygotować zdrowe, smaczne i  zaskakujące śniadania, obiady, kolacje i  desery? Tak, jeśli jesteś Jamiem Oliverem lub masz moce nadprzyrodzone, lub odpowiednio się przygotujesz. Ale pisząc „odpowiednie przygotowanie”, mamy na myśli dobrze zaplanowaną listę zakupów, odpowiednie sprzęty (np. młynek do kawy lub szeroki termos) i  odrobinę sprytu. Gotując sobie posiłki do pracy, pamiętaj, aby mieć w szafkach produkty sypkie i  takie, które się nie psują: mąkę orkiszową, gryczaną, kasze, takie jak komosa ryżowa, jaglana, gryczana, ryż basmati, substancje słodzące (słody, melasy, ksylitol, naturalny miód) i, oczywiście, przyprawy. Warzywa i  owoce kupuj codziennie lub raz na dwa dni.

Dzień włoski w  pracy

 

• Śniadanie
Orkiszowa focaccia z migdałowym pesto
Składniki na 4–5 porcji:
Ciasto
• 400 g mąki orkiszowej lub gryczanej (opcjonalnie)
• oliwa
Dodatki (opcjonalnie):
• oliwki, suszone pomidory, świeża czerwona papryka
pokrojona w  paski, rozmaryn
• nierafinowana sól (najlepiej morska)

Czas przygotowania: ok. 20 minut (czas pieczenia: ok. 15–20 minut)

Podrośnięte ciasto wyrabiamy ok. 2 minut. Z  ciasta formujemy placek o  grubości ok. 2 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W  wierzch placka wciskamy dodatki, np. oliwki. Posypujemy solą i  rozmarynem.  Na zakończenie obficie polewamy oliwą.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 15–30 minut. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni  Celsjusza (z  termoobiegiem). Pieczemy ok. 15–20 minut na złotobrązowy kolor.

Pesto z  bazylii i  migdałów
Składniki na 2–3 porcji:
• 100 g migdałów
• listki bazylii z  2 doniczek
• 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
• sok z  cytryny do smaku (mniej więcej z 1/2–1 cytryny)

• 1/2 szklanki oliwy (można dodać więcej)

Czas przygotowania: 10 minut

1/4 migdałów prażymy na suchej patelni, aż się przyrumienią i  wydobędzie się z nich aromat. Surowe i  uprażone migdały mielimy na dość gruby granulat. Dodajemy pozostałe składniki i  mielimy, aż się połączą. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i  zalewamy oliwą. Przechowujemy w  lodówce.

Dodatki:
• migdałowe pesto (przepis powyżej)
• mozzarella lub ugotowany bób, lub lekko podgotowany zielony groszek (ugotuj więcej do obiadu)
• awokado
• dojrzałe pomidory pokrojone w  plasterki
• oliwa
• sok z  cytryny

Czas przygotowania: 10 minut

Upieczoną dzień wcześniej focaccię (przekrojoną wzdłuż i na trójkąty) podpiekamy na suchej patelni (z jednej strony). Smarujemy pesto i nakładamy dodatki. Przed podaniem polewamy oliwą i  skrapiamy sokiem z  cytryny.

• Obiad

 

Włoska sałatka z makaronu i pesto
Składniki na 2–3 porcje:
• 100 g makaronu: pełnoziarnistego, orkiszowego lub kukurydzianego
• 150 g pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka oliwy
• 2 szczypty nierafinowanej soli
• 1 szklanka zielonego groszku lub 1 szklanka bobu
• 150 g sałaty rzymskiej (najlepiej mini)
Sos pesto
• 1 czubata łyżka pesto (patrz: przepis powyżej)
• 3 łyżki oliwy
• sok z  1/2 małej cytryny

Czas przygotowania: 25 minut

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i  przelewamy zimną wodą. W czasie kiedy makaron się gotuje, pomidorki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą i  posypujemy solą. Pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z   termoobiegiem ok. 15–20 minut, aż będą dobrze przypieczone i zredukują swoją objętość. W  tym czasie blanszujemy groszek (2–3 minuty) lub gotujemy bób (i  obieramy). Myjemy i  odsączamy sałatę (najlepiej ją odwirować) oraz kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i  podajemy z sosem na bazie pesto. Przygotowujemy sos na bazie pesto: wszystkie składniki mieszamy.

• Deser

Pralinki „amaretti”

Składniki na 2–3 porcje: • 100 g uprażonych na suchej patelni migdałów (część posłuży do obtoczenia pralinek) • 200 g nerkowców • szczypta nierafinowanej soli • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy • 2 łyżki naturalnego miodu Czas przygotowania: 15 minut

Uprażone na suchej patelni migdały mielimy w  robocie kuchennym, tak aby pozostały większe kawałki. Przekładamy je do miski. Nerkowce mielimy na drobny proszek. Dodajemy sól, skórkę otartą z  pomarańczy oraz miód i  mielimy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy połowę migdałów. Dokładnie mieszamy. Z  masy formujemy wałek. Kroimy go na małe kawałki. Każdą pralinkę dekorujemy pozostałymi mielonymi migdałami. Pralinki świetnie komponują się z  kawą.

• Kolacja

 

Minestra di farro
Składniki na 2 porcje:
• 2 łyżki oliwy
• 100 g startej na tarce o grubych oczkach włoszczyzny (marchewka, seler, korzeń pietruszki)
• 1 drobno posiekany ząbek czosnku
• drobno poszatkowana czerwona papryczka chili do smaku (z  pestkami lub bez)
• 1/2 drobno pokrojonego pora (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1/2 łyżeczki rozmarynu
• 750 ml wody
• 70 g kaszy orkiszowej, zmielonego w  młynku do kawy orkiszu (do wielkości kaszy, nie drobniej) lub kaszy jęczmiennej
• 250 ml passaty pomidorowej
• 1 łyżka sosu sojowego bez glutaminianu sodu
• nierafinowana sól do smaku
• świeżo mielony pieprz do smaku
• poszatkowany pęczek natki pietruszki

Czas przygotowania: 30–40 minut

Na oliwie dusimy poszatkowaną włoszczyznę z  czosnkiem, chili, pora (opcjonalnie), rozmaryn i  tymianek przez 7 minut (na średnim ogniu pod pokrywką, uważając, aby nie przypalić). Co jakiś czas mieszamy. Wlewamy wodę i  dodajemy kaszę. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodajemy passatę pomidorową, sos sojowy, sól i  pieprz. Podajemy z  poszatkowanym pęczkiem natki pietruszki.

Tekst: Karolina i Maciej Szaciłłowie Współpraca: Katarzyna Montgomery

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze