Marchewki kroimy wzdłuż na pół, skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy solą oraz pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10–15 minut. Panko prażymy na suchej patelni, następnie dodajemy masło i smażymy, aby się lekko zrumieniło. Całość łączymy z uprażonymi posiekanymi migdałami. Na talerzu układamy marchewki, posypujemy kruszonką z panko i migdałów, dodajemy czereśnie i dekorujemy świeżą kolendrą.
Składniki
Na 4 porcje:
garść czereśni,
16 młodych marchewek pomarańczowych lub kolorowych (obranych),
garść migdałów (uprażonych),
garść panko,
1/4 kostki masła,
40 ml oleju rzepakowego,
sól,
pieprz do smaku,
świeża kolendra do dekoracji