Mianem choroby w ajurwedzie określa się stan, w którym doświadczamy nawet najmniejszych zmian funkcjonowania organizmu. Dzieje się tak, gdy któraś z dosz (wata, pitta lub kapha) wychodzi z równowagi, czyli jest jej za dużo. Jednym z podstawowych sposobów na przywrócenie równowagi jest odpowiednia dieta – trzeba tylko wiedzieć, co jeść i pić, a także – jakie stosować przyprawy. Wskazówek udziela Przemek Wardejn, konsultant ajurwedyjski.
Czego powinniśmy jeść więcej, a czego mniej przy zwykłej niedoczynności tarczycy?
Więcej:
- wodorosty
- rzodkiewka
- buraki
- marchewka
- jęczmień
- ryby
- płatki owsiane
- ziemniaki
- banany
- mleko
- fasolka mung
- ogórek
- sok z trzciny cukrowej
- lekkostrawne produkty mleczne
- olej kokosowy
- produkty zawierające witaminę A
- dynia
- warzywa liściaste
- orzechy włoskie
- algi morskie
- wodorosty do sushi
- kiełki
- herbata imbirowa
- herbaty ziołowe
- żółtka jajek
- drożdże
- podroby
- jagody goji
- nasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Mniej:
- rzepak (olej rzepakowy – poniżej 0,5 l dziennie)
- kapusta
- kiełki brukselki
- brokuły
- kalafior
- słodkie ziemniaki
- kukurydza
- kasza jaglana
- soja
- jedzenie zawierające konserwanty
- biała mąka
- cukier
- węglowodany (poza tymi w ziemniakach i produktach pełnoziarnistych)
- ciastka
- słodycze
- produkty wysokokaloryczne
- ryż (ewentualnie można jeść ryż niełuskany)
- kawa
- czarna herbata
- napoje gazowane
- alkohol
Napary na tarczycę
Wiesiołek – nasiona lub ziele wiesiołka zalej wrzątkiem, zaparzaj pod przykryciem 10 minut i odcedź. Wiesiołek równoważy poziom hormonów w organizmie, ale stosuje się go przede wszystkim przy niedoczynności tarczycy. Najlepiej wypijać 2–3 szklanki naparu dziennie.
Melisa – ma bardzo kojące właściwości. Zwykle stosuje się ją przy nadczynności tarczycy, pomocniczo przy zrywach (gniew) emocjonalnych. Zaparzać jedną łyżkę (saszetkę) zioła w szklance wrzątku około 7 minut. Pić co najmniej raz dziennie. Najlepiej przed snem.
Imbir – napar imbirowy jest jednym z najbardziej korzystnych napojów dla człowieka. Oprócz tego, że doskonale poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, to jest także wskazany przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Poprawia krążenie, przez co dodaje energii i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zalej wrzątkiem pokrojony w drobne paski i obrany ze skórki kawałek (około 10 g) świeżego korzenia imbiru. Możesz dodać (pokruszoną) laskę cynamonu cejlońskiego i kilka nasion goździka. Przed podaniem wciśnij trochę cytryny. Taki napar możesz popijać przez cały dzień.
Pokrzywa – dzięki dużej zawartości jodu doskonała przy niedoczynności tarczycy. Wystarczy zalać 1–2 łyżki pokrzywy (lub 1–2 saszetki) i parzyć pod przykryciem 5–10 minut. Spożywać 2 razy dziennie.
Lukrecja – jest ziołem, które działa przeciwzapalnie, ale także redukuje poziom autoagresji, hamuje rozwój niektórych typów raka tarczycy oraz reguluje poziom hormonów. Dlatego mogą ją spożywać osoby zarówno z nadczynnością, jak i z niedoczynnością tarczycy oraz z chorobą Hashimoto. Dodaj 4 łyżki lukrecji na 0,5 litra wody, doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz, przykryj garnek i zaparzaj przez 10 minut. Odcedź. Wypijaj 2–4 szklanki dziennie.
Napar z lukrecji i imbiru – doskonałe połączenie dwóch ziół, które spożywane razem wzajemnie wzmacniają swoje właściwości. Proponowane zwłaszcza osobom z niedoczynnością tarczycy. Do 2 litrów wody wsyp ¼ kubka korzenia lukrecji i pokrojony w plasterki (nieobrany ze skórki) korzeń imbiru długości palca. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do minimum i pod przykryciem zaparzaj około 10 minut. Wypijaj 3–4 szklanki dziennie.
Co powinno zniknąć z twojego płynnego menu? Napoje gazowane, soki z kartonu, napoje słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, alkohol, w większych ilościach kawa i herbata z teiną. Aby nie uszczuplać swoich rezerw energetycznych, najlepiej zrezygnuj z napojów zawierających kofeinę (lub pij ich jak najmniej).
Warto wiedzieć
Ciągle ci zimno, masz problemy trawienne i wahania nastroju? Nawet wiosną i latem powinieneś unikać picia zimnych napojów. Najlepiej noś przy sobie termos z ciepłą wodą z cytryną i imbirem lub naparem z tulasi. Możesz często sięgać po rozgrzewające i poprawiające trawienie napary ziołowe (jak na przykład herbatka z goździkami, kuminem i koprem włoskim) lub napary (na przykład z pokrzywy, bo jest krwiotwórcza i moczopędna, a obrzęki to częsty problem osób z niedoczynnością).
Cierpisz na hashimoto? Najwyższy czas, abyś zadbał o swoją florę bakteryjną jelit. W tym celu możesz codziennie pić wodę z dobrej jakości kiszonek (najlepiej domowych; świetny jest płyn z pikli nuka), kwas buraczany, kombuchę (grzyb herbaciany), naturalne maślanki i kefiry (jeśli nie masz nietolerancji laktozy, która może towarzyszyć przewlekłemu zapaleniu tarczycy).
Więcej w książce: „Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej” Karoliny i Macieja Szaciłło
W książce „Zdrowa tarczyca” znajdziesz:
- kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto;
- techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować;
- informacje o toksynach zawartych m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu.