Lato to czas spędzany na świeżym powietrzu i w ruchu. Warto cieplejsze miesiące wykorzystać jak najlepiej, z korzyścią dla skóry, układu pokarmowego i odporności. Jak to zrobić, radzi dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, Sue Oldreive.
Fot. Materiały partnera
Opalona i czysta skóra to oznaki dobrego zdrowia. Słońce, zanieczyszczenia i chemikalia wchodzące w skład kosmetyków, wpływają na naszą skórę, powodując podrażnienia lub matowienie. Jak więc możesz wesprzeć swoją skórę tego lata?
- Odżywiaj się w różnorodny sposób: Jedzenie wszystkich kolorów tęczy, chodzi tutaj o owoce i warzywa, a także włączanie składników z różnych grup pokarmowych, takich jak chude białko, produkty pełnoziarniste i nabiał, zapewnia składniki odżywcze potrzebne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania skóry. Należą do nich witaminy A, B2, B3, B6, C, D, E, cynk i selen. Zróżnicowana i zbilansowana dieta pokrywa zapotrzebowanie na te składniki, ale jeśli masz z tym problem, suplement może być wsparciem podczas pracy nad poprawą diety krok po kroku.
- Wybieraj przekąski bogate w składniki odżywcze: pyszna, bomba odżywcza, która dostarczy witaminy A, E i selen to guacamole z paluszkami warzywnymi, kilkoma orzechami lub nasionami.
Letnie jedzenie = letnia zabawa! Zadbaj o swoje trawienie, wybierając potrawy, które wspierają Twój mikrobiom, a tym samym sprawiają, że Twoje jelita pracują tak, jak powinny. Oto jak to zrobić.
- Jedz produkty sezonowe: Urozmaicają one dietę i przyczyniają się do zwiększenia spożycia błonnika i fitoskładników.
- Jedz kiszonki lub produkty powstałe w wyniku fermentacji: Włącz do diety kefir lub kimchi, jako sposób na zwiększenie spożycia przyjaznych bakterii.
- Uważnie przeżuwaj: Poświęć trochę czasu na żucie i pozwól mózgowi odebrać sygnały o sytości, aby uniknąć przejadania się i związanego z tym dyskomfortu.
- Wyjdź na zewnątrz i ruszaj się: Nowe badania sugerują, że bycie aktywnym może zwiększyć obecność korzystnych mikrobów w jelitach. Na początek spaceruj przez 15 minut dziennie, a następnie stopniowo wydłużaj ten czas.
Fot. Materiały partnera
Czy wiesz, że około 5-8% populacji w Europie cierpi na rodzaj alergii pokarmowej znanej jako zespół pyłkowo-pokarmowy? Co ciekawe, jest to w rzeczywistości reakcja krzyżowa na niektóre surowe owoce i warzywa! W tym wypadku układ odpornościowy błędnie identyfikuje białka surowych owoców i warzyw jako białka pyłków.
Co robić? Spróbuj zidentyfikować winowajców i zapytaj lekarza o ewentualne leki.
- Zidentyfikuj i unikaj problematycznych pokarmów: Sprawdź listę surowych owoców i warzyw związanych z zespołem pyłkowicy. Należą do nich między innymi jabłka, wiśnie, brzoskwinie, kiwi, pomidory i winogrona. Zapisuj, kiedy masz objawy i kiedy ich nie masz.
- Spróbuj zastąpić problematyczne pokarmy gotowaną lub puszkowaną wersją, lub wybierz inne rodzaje owoców i warzyw: dzięki temu nadal możesz łatwo osiągnąć swoje 5 porcji dziennie.
- Współpracuj z lekarzem: Stopień reakcji alergicznych może być różny, więc każdy reaguje bardzo indywidualnie.
Fot. Materiały partnera
Kapsułki Juice Plus+ Essentials Wybrane Owoce, Warzywa, Owoce Jagodowe i Omega+ Blend zapewniają dodatkowe wartości odżywcze z 30 różnych owoców, warzyw, jagód oraz wybranych witamin i innych składników roślinnych, PLUS mieszankę kwasów tłuszczowych omega pochodzących z roślin, nasion i alg wraz z cynkiem i witaminą D. Kapsułki wspierają zdrowie włosów, skóry i paznokci*, a także wspierają układ odpornościowy**.
*Wspomagają skórę, włosy i paznokcie: Witamina C zawarta w kapsułkach Juice Plus+ Essentials Wybrane Owoce, Warzywa i Owoce Jagodowe przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, a cynk zawarty w Juice Plus+ Essentials Omega+ Blend wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu włosów, skóry i paznokci.
**Wspomagają układ odpornościowy: Witamina C w kapsułkach Juice Plus+ Essentials Wybrane Owoce, Warzywa, Owoce Jagodowe i witamina D w Juice Plus+ Essentials Omega+ Blend przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.