Enrico Trova, szef kuchni, restaurator i ekspert w sektorze gastronomicznym. Swoją wczesną kulinarną karierę rozpoczął w kolegium gastronomicznym w Agliano (Włochy), następnie w jednej z topowych rustykalnych restauracji "La Braja" w Montemagno, podążając dalej w światowej sławy miejsca, jak na przykład "Vissani" w Baschi.
Od 1991 roku kontynuował swoją praktykę w Stanach Zjednoczonych, gdzie współpracował między innymi z Mauro Vincenti i Piero Selvaggio, właścicielami dwóch najlepszych kalifornijskich restauracji kuchni włoskiej. W 1995 roku Enrico otworzył swoją restaurację „Amici” w Beverly Hills i otrzymał nagrodę roku „Najlepszy Nowy Szef Kuchni”. Kontynuował prowadzenie kursów gotowania w restauracji w Beverly Hills i otworzył kolejną "Amici Brentwood", w jednym z najbardziej ekskluzywnych rejonów Los Angeles. W 2003, po powrocie do Włoch, zaczął pracę jako ekspert w branży hotelarskiej i restauracyjnej, oraz kontynuował kursy dla włoskich i zagranicznych amatorów oraz profesjonalistów w „Gourment School” („Szkole Smakoszy”), którą sam założył.
Jak opisałbyś swój styl gotowania?
Podstawą mojej kuchni zawsze było dbanie o szczegóły i zachowanie odpowiedniej równowagi między tradycyjnością a innowacyjnością w menu. Wierzę, że sekretem, a zarazem pragnieniem każdego szefa kuchni, jest sprawienie, aby goście ich restauracji czuli się „jak w domu”. Atmosfera jest ważna, ale smaki i kombinacje składników odgrywają fundamentalną role.
Jakie przepisy najbardziej lubisz gotować?
Uwielbiam przepisy, które oddają styl domowej kuchni, autentyczne receptury, wykonane z prostych składników oraz o klasycznym stylu. Włoska kuchnia regionalna oferuje to wszystko, a włączenie podkreśla smak, tworząc idealną harmonię. To jest sekret kuchni Casa Saclà!
Jakie składniki są niezbędne w spiżarni?
Bazyli, czosnek i oczywiście słoiczek pesto Saclà, oraz jeden z ich pomidorami opiekanymi w piecu.