1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia

Herbata First Flush – jak będzie smakował napar z pierwszego zbioru w tym sezonie?

Pierwsze zbiory herbaty w tym sezonie – rolnicy zbierają liście herbaty w ogrodzie herbacianym w Hangzhou we wschodniej prowincji Zhejiang w Chinach. (Fot. Forum)
Pierwsze zbiory herbaty w tym sezonie – rolnicy zbierają liście herbaty w ogrodzie herbacianym w Hangzhou we wschodniej prowincji Zhejiang w Chinach. (Fot. Forum)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Miłośnicy herbaty zacierają ręce – szykują już filiżanki z chińskiej porcelany i ulubione czarki, czekając na degustację tegorocznej herbaty First Flush. Jej zbiory właśnie się rozpoczęły – zobaczcie zdjęcia.

First Flush to herbata pochodząca z pierwszego zbioru w sezonie, który odbywa się na przełomie marca i kwietnia. W tym czasie na położonych na zboczach plantacjach pojawiają się zbieracze. Zrywają z budzących się do życia krzewów drobne, intensywnie zielone listeczki. To one, po wysuszeniu, dadzą wyjątkowo ożywczy napar – tak bardzo ceniony przez wielbicieli herbaty. Wiosenna herbata ma delikatny, czasami wręcz kwiatowy, smak, intensywny zapach i żółtawo-zielonkawy odcień.

Chińczycy bardzo cenią herbatę przyrządzoną z pierwszych liści herbaty. Według chińskiej tradycji pierwszy zbiór powinien się odbyć przed Festiwalem Qingming, czyli chińskim świętem zmarłych, jednym z najważniejszych świąt w chińskim kalendarzu. W tym roku wypada ono 5 kwietnia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze