Massimo Bottura z projektem Respect Food w Polsce

Warszawę na zaproszenie marki Grundig odwiedził Massimo Bottura – jeden z najwybitniejszych szefów kuchni naszych czasów. Słynny restaurator był gościem honorowym festiwalu Fine Dining Week. Podczas uroczystej kolacji na jego cześć opowiadał o idei Respect Food i zachęcał do działań na rzecz naszej planety. Massimo jest ambasadorem marki Grundig i współtwórcą idei Respect Food.

Massimo Bottura to jeden z najlepszych kucharzy na świecie, artysta, wizjoner. W 1995 roku otworzył restaurację „Osteria Francescana”, która po początkowych problemach, wynikających z ostracyzmu wobec Bottury i jego nowoczesnej ingerencji w tradycję, ostatecznie dorobiła się trzech gwiazdek Michelin oraz – już dwa razy z rzędu – tytułu najlepszej restauracji świata w rankingu „World’s 50 Best Restaurants”. Jako pasjonat rodzimych tradycji kulinarnych, Bottura aktywnie działa na rzecz promocji włoskiej kuchni w świecie. Pomagał także producentom sera Parmiggiano Reggiano uporać się ze skutkami trzęsienia ziemi, które nawiedziło północne Włochy w 2012 roku i przyniosło duże straty lokalnym producentom żywności. Massimo nie poprzestaje na własnych sukcesach – bardzo intensywnie angażuje się w pomoc potrzebującym, wierząc, że pomyślność to nie tylko przywilej, ale też dobro, którym należy się dzielić. Od 2016 roku realizuje swój autorski projekt Food for Soul. Tworzy na całym świecie wyjątkowe jadłodajnie, w których światowej klasy szefowie kuchni przygotowują wykwintne posiłki z resztek żywności pochodzących z restauracji, sklepów i magazynów.

Massimo przybył do Polski specjalnie na zaproszenie marki Grundig, by zwrócić uwagę polskiego społeczeństwa na problem marnowania żywności. Jako ambasador samej marki, ale również współtwórca idei Respect Food, zaznaczył, że szacunek do jedzenia jest bardzo ważny. Od trzech lat edukuje ludzi na całym świecie, zwiększając ich świadomość na temat ekologii, zużywania zasobów naturalnych, gospodarowania odpadami. Będąc gościem festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week odniósł się również do problemu wyrzucania żywności przez restauracje. Namawiał do twórczego podejścia do odpadów, do podarowania im drugiego życia jak np. tworzenie oleju parmezanowego ze skórek sera.

Massimo będąc pod wrażeniem dań serwowanych w restauracji Waszawska, znajdującej się w hotelu Warszawa, pochwalił podejście Dariusza Barańskiego do kuchni. Jak sam mistrz podkreślił, najważniejszy jest smak i emocje, proste potrawy również mogą oczarować. Massimo wyróżnił przede wszystkim dwa dania podane podczas gali – kapuśniak z ziołami i oliwą miso oraz grillowany głąb z brokułu glazurowany octem z brzozy. Proste, przepyszne i zero waste.

Co roku 1,3 miliarda ton żywności trafia do kosza. Taka ilość pozwoliłaby nakarmić wszystkich głodujących, a wręcz – byłoby to 4-krotnie więcej jedzenia, niż ci potrzebowaliby do życia. W Polsce marnuje się około 9 mln ton pożywienia rocznie, co oznacza, że każdy z nas wyrzuca w tym czasie 175 kg jedzenia. Marka Grundig czuje się odpowiedzialna za aktywną walkę z tym problemem. Chce przypomnieć światu, by nie brał jedzenia za pewnik, lecz dbał o nie i mądrze nim rozporządzał. Szanowanie żywności i innych naturalnych zasobów to jedyny sposób, by nasza Ziemia stała się najlepszym domem z możliwych. Jako globalna marka o silnym etosie ekologicznym, Grundig stworzył autorską akcję Respect Food, do której w naturalny sposób zaprosił Massimo Botturę. To inicjatywa mająca na celu zainspirowanie konsumentów do walki z wyrzucaniem żywności i edukację, jak lepiej przechowywać jedzenie i nim dysponować. Ale twórcy kampanii idą o krok dalej – pozostając w nurcie ekologicznym, tworzą sprzęty energooszczędne, korzystają z zasobów odnawialnych i ograniczają do minimum produkcję odpadów.