Piekarnik parowy. Kaprys czy praktyczna decyzja?

Piekarniki parowe do zabudowy Beko mają nowoczesny i elegancki design, który dobrze wygląda w każdej kuchni.

Piekarnik z funkcją pary ułatwia życie. Dania przyrządza się szybciej, są zdrowsze i smaczniejsze, bo  dzięki parze zachowują więcej wartości odżywczych i wyrazisty smak.

Przyszedł ten czas, kiedy kuchnia to najpopularniejsze miejsce w domu. Zaczyna się od pieczenia pierniczków, potem przygotowania świątecznych potraw, a później karnawałowych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nawet jeśli na co dzień nie gotujesz regularnie (a może właśnie z tego powodu), teraz przydałby ci się pomocnik. W końcu przyjemnie jest serwować na stół pyszne domowe jedzenie i zbierać komplementy. Opcją wartą rozważenia jest piekarnik parowy. Nie słyszałaś o nich jeszcze?

To urządzenie łączy korzyści płynące z gotowania, tradycyjnego pieczenia oraz przygotowywania dań na parze. A to ma całe mnóstwo zalet.

Piekarnik parowy – sposób na szybki i smaczny obiad

Piekarniki z funkcją pary pozwalają szybciej przygotować danie niż tradycyjne piekarniki elektryczne. To oznacza mniej czasu spędzonego na gotowaniu, ale też mniejsze zużycie prądu. Przy tym dania z takiego piekarnika są smaczniejsze. Dzięki parze potrawy zatrzymują wilgoć i pieką się bardziej równomiernie. Znasz przepis na sernik z kąpieli wodnej? Ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach, ale jest sporo zachodu z pieczeniem. Blachę trzeba wstawić do miski z wodą, dobrze zabezpieczyć, żeby woda nie dostała się do ciasta lub nie wyparowała zbyt szybko. Z piekarnikiem parowym nie masz tego problemu. Zostaje tylko przyjemność jedzenia. Marzyłaś o tym, żeby piec domowy chleb? Wielofunkcyjny piekarnik parowy zadba o to, żeby był puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Nigdy więcej też nie zdarzy ci się też wysuszyć na wiór kaczki czy pstrąga. Pieczone „z dodatkiem” pary zawsze będą soczyste.

Piekarnik parowy Beko
Piekarnik parowy Beko

Zdrowo

Piekarniki parowe zbierają też świetne opinie wśród dietetyków, ponieważ ułatwiają przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Pieczenie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania ciepłych posiłków. Para gwarantuje maksymalne zachowanie składników odżywczych – nawet o połowę więcej niż podczas gotowania w wodzie. Co więcej, do pieczenia na parze nie musisz używać tłuszczu, więc dania są lżejsze i zdrowsze.

Sprzęt z potencjałem

Piekarnik parowy czy ze wspomaganiem parowym to jednak coś więcej, niż zdrowa kuchnia. To gwarancja wspaniałej kulinarnej przygody dla wszystkich, którzy chcą jeść ciekawiej, zdrowiej i smaczniej. Przede wszystkim jest to urządzenie dostosowane do naszych czasów, czyli wielofunkcyjne. Używając go, można piec dokładnie tak samo jak w zwykłym piekarniku elektrycznym, można gotować przy użyciu samej pary albo połączyć pieczenie z parą. Jest to technologia nazywana konwekcją, czyli ogrzewanie ciepłem, które częściowo pochodzi z pary i częściowo z nagrzanego powietrza. Ich poziom (niski / średni / wysoki) można łatwo regulować z poziomu panelu sterowania piekarnika. Dzięki temu zachowany jest wyrazisty smak potraw, a ich tekstura jest delikatna. Piekarnik parowy z powodzeniem zastąpi też kuchenkę mikrofalową. Co prawda nie zrobisz w nim popcornu – z czego ucieszą się eksperci od zdrowia – ale rozmrozisz produkty czy podgrzejesz obiad.

Piekarnik parowy Beko
Piekarnik parowy Beko

Nie tylko dla „królowej kuchni”

Jeszcze kilka lat temu piec konwekcyjno-parowy był zarezerwowany dla kuchni profesjonalnych, w restauracjach czy hotelach. Wraz ze wzrostem popularności zdrowego odżywiania i gotowania jako hobby ceny sprzętów kuchennych stały się bardziej przystępne. Piekarniki parowe są coraz częstszym wyborem zwykłych użytkowników kuchni, którzy po prostu lubią gotować. Jego używanie nie wymaga dyplomu szkoły kucharskiej – wystarczy napełnić automatycznie otwierany zbiornik na wodę. Bardziej zaawansowane technologicznie urządzenia mają automatyczne programy, po wybraniu produktu, który chcemy gotować, same dobierają optymalne parametry pieczenia – temperaturę i ilość pary.

Jeśli lubisz technologiczne gadżety, zakochasz się w piekarniku Combi Steam+ Beko. To rolls-royce wśród  piekarników parowych. Pozwala topić czekoladę, robić jogurt, wekować, przygotować idealne jajka na miękko, blanszować warzywa.

Twoja rodzina kocha pizzę? Pizza Pro to unikalna funkcja piekarnika Beko, która pozwoli Ci upiec prawdziwą pizzę w 5 minut. Do tego celu użyjesz odpowiedniego programu piekarnika, który nagrzeje jego wnętrze aż do 310°C. Po trwającym zaledwie 5 minut pieczeniu, bez trudności wyjmiesz z piekarnika idealną pizzę. Dla najlepszego efektu dobrze jest skorzystać ze specjalnego kamienia do pizzy, który dodatkowo odciągnie wilgoć z ciasta.

Jesteś gotowa na kuchenne rewolucje? Więcej informacji na beko.pl

piekarnik parowy Beko piekarnik parowy Beko piekarnik parowy Beko