fbpx

TASTY STORIES, czyli opowiedziane smakiem

TASTY STORIES, czyli opowiedziane smakiem
materiały prasowe

Ruszył nowy projekt kulinarny TASTY STORIES zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. To historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych przyjęć. Każda z wypraw zakończy się kolacją przygotowaną w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni. 16 września 2017 odbędzie się Kolacja Flora i Fauna w Krynicy-Zdroju, a 21 października Kolacja Sielanka na Wzgórzach Dylewskich.

Słony oscypek, słodki miód, kwaśny cydr, gorzkie piwo i sandacz umami – feeria smaków, produktów i dań, stanowiących o różnorodności i bogactwie kulinarnym regionów, z których pochodzą. Nie wolno jednak zapomnieć o najważniejszym źródle smaku, czyli ludziach – ich umysłach, sercach i życiowych historiach. To oni uprawiają, hodują, produkują, czy wreszcie – gotują. To oni są bohaterami historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”.

Już teraz można je posłuchać na DrIrenaErisTastyStories.com

TASTY STORIES Podróż 1

Beskid Sądecki. Kolacja Flora i Fauna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

W Beskidzie Sądeckim naszym przewodnikiem będzie Janusz Myjak, Szef Kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Razem z nim odwiedzimy najlepszych lokalnych producentów i posłuchamy, jakie ciekawe historie mają do opowiedzenia. Zajrzymy do sadów i do winnicy, będziemy łowić pstrągi, spróbujemy kozich serów i miodu. Uwieńczeniem tych górskich wędrówek będą: „Śniadanie na Trawie” z lokalnymi producentami oraz wrześniowa kolacja „Flora i Fauna”, podczas której połączą swoje siły wybitni polscy szefowie kuchni – zaproszenie od Janusza Myjaka przyjęli Marcin Filipkiewicz (Copernicus, Kraków) i Jacek Grochowina (Nolita, Warszawa) oraz dostawcy regionalnych specjalności.

Pieczona jagnięcina, wędzone pstrągi, suszone śliwki, fermentowane warzywa – tego spróbują goście, którzy wezmą udział w kolacji plenerowej. Szefowie kuchni przyrządzą dania z najlepszych gatunkowo produktów z okolicznych gospodarstw, pól i lasów w różnorodnych i ambitnych technikach kulinarnych związanych z naturą: ogień, woda, ziemia, wiatr. O idealny wine pairing zadba sommelier z wineonlie.pl. Goście zasiądą przy stole w otoczeniu gór i pachnących drzew: jaworów, buków, sosen, modrzewi z widokiem na zieloną górę Jaworzynę. Kolację Flora i Fauna wyróżni dbałość o każdy detal i wyjątkowa elegancja: piękna, naturalna, wkomponowana w otoczenie aranżacja stołu w wykonaniu stylistek magazynu Weranda.

*

TASTY STORIES Podróż 2

Region Warmińsko-Mazurski. Kolacja Sielanka w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Z regionem warmińsko-mazurskim zaznajomi nas Łukasz Wojtas szef kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Podczas tej podróży również spotkamy niezwykłych ludzi – m.in. młynarzy, rybaków oraz producentów owczych serów i doskonałej wołowiny z obszaru objętego programem Natura 2000. Spotkanie przy grillu w Rybakówce dla okolicznych mieszkańców i gości, okraszone smakowitymi opowieściami, śniadanie degustacyjne „Jesienny stół” z producentami oraz ekskluzywna KolacjaSielanka” – wydarzenia podsumowujące tę część naszej kulinarnej wędrówki – odbędą się w październiku. Po raz pierwszy połączą talenty i wiedzę wszyscy szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (p.o. Szef Kuchni w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). To oni, wykorzystując bogactwo lokalnych produktów, przyrządzą dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask technikami, kulinarnymi.

Na ten wieczór wnętrze tradycyjnej drewnianej Gospody Sielanka zostanie zaaranżowane w nowoczesny sposób z wykorzystaniem potencjału naturalnych „dekoracji i efektów”: drewna, światła, dźwięku i zapachów dochodzących z kuchni, bo wszystkie dania będą przyrządzane na oczach gości. Każde danie, które otrzymają goście wieczoru zostanie ubarwione opowieścią szefa kuchni, który je stworzył – o źródle, produktach i technikach wg jakich zostało przyrządzone. Posłuchamy historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”. Tłem tych opowieści będzie piec chlebowy, w którym upieką się pachnące bochny chleba specjalnie na ten magiczny wieczór.

*

SZEFOWIE KUCHNI

Kolację „Flora i Fauna” przygotują szefowie:

Janusz Myjak – gospodarz wydarzenia i Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.

Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.

Jacek Grochowina – Od 2012 roku Szef Kuchni oraz właściciel wielokrotnie wyróżnianej stołecznej Restauracji Nolita. Pasjonat i perfekcjonista. Jego kuchnia jest kreatywną interpretacją klasycznej kuchni francuskiej z wykorzystaniem sezonowych produktów. Bardzo często sięga po składniki z kuchni orientalnej. Współpracuje z najlepszymi dostawcami i pasjonatami takimi jak on, używa tylko najwyższej klasy składników, bo jak twierdzi dobry produkt w odpowiednich rękach jest gwarancją dań na najwyższym poziomie. Na początku swojej kariery kulinarnej przez pięć lat pracował w legendarnym hotelu Ritz w Londynie. Odbywał liczne staże m. in. u Erica Chavota czy Michela Roux Jr Le Gavroche. Zdobywca wielu nagród i wyróżnień, laureat nagrody Brytyjskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Annual Award of Excellence. Uwielbia podróżować, bo wtedy nabiera dystansu i odświeża głowę.

Marcin Filipkiewicz – od 2002 Szef Kuchni w hotelu Copernicus, sieci Relais&Chateaux. W 2017 otrzymał tytuł Prix au Chef de L’Avenir. W 2015 r został nominowany do Szefa Roku Gault&Millau Polska i otrzymał tytuł szefa roku Gault&Millau Polski Południowej. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Fundamentem jest dla niego kuchnia włoska oraz francuska. Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara się odejść od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse’a oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay.

Kolację Sielanka przygotują szefowie:

Łukasz Wojtas – gospodarz spotkania i Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Pochodzi z Kujaw i Pomorza. W Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie pracuje od września 2011 roku, gdzie na początku, w Restauracji Oranżeria, odpowiadał za przygotowywanie dań głównych. Jednocześnie z pasją dzielił się zdobytą wiedzą z początkującymi kucharzami w szkołach gastronomicznych. Od czerwca 2015 roku zarządza rekomendowaną już w 2006 roku przez Slow Food Polska Restauracją Romantyczną w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Tu komponuje autorskie dania z produktów regionalnych, przetworzonych w sposób naturalny, bez „ulepszaczy”. W gotowaniu wyznaje zasadę – im prościej, tym lepiej. Trzymając się klasyki polskiej kuchni, nie boi się sięgać po produkty zapomniane, mniej oczywiste, nie przekraczając granic dobrego smaku. Restauracja Romantyczna została wyróżniona po raz kolejny w przewodniku Gault&Millau i uhonorowana w tym roku czapką kucharską.

Janusz Myjak – Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a restauracja Szósty Zmysł była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.

Nie stroni od nieoczywistych połączeń – wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.

Przemysław Gryz – Sous Chef w Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój. Kucharz młodego pokolenia śmiało wkraczającego na rynek sztuki kulinarnej. Cztery lata temu ukończył edukację zawodową i rozpoczął szybką ścieżkę kariery, zaczynając od pomocnika kucharza w pięciogwiazdkowym hotelu w Warszawie, gdzie nabył doświadczenie kulinarne, ale i to związane z koordynacją pracy zespołu. Od stycznia 2012 przez ponad dwa i pół roku pracował w jednej z najbardziej uznanych restauracji w Warszawie – Amber Room – na stanowisku kierownika zmiany, gdzie „rozwinął skrzydła”. Obecnie pracuje w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju na stanowisku zastępcy Szefa Kuchni. Jak sam podkreśla: „Jest to praca, która otwiera przede mną nowe możliwości.” Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym również Primerba Cup2013 i 2014. Tytułu Najlepszego Kucharza w Polsce dało mu zwycięstwo w prestiżowym konkursie Kulinarnym Pucharze Polski 2014.

www.DrIrenaErisTastyStories.com