Wysoki cholesterol jest przyczyną zmian miażdżycowych, a w konsekwencji chorób układu krążenia. W tym celu warto do diety wprowadzić produkty korzystne dla serca.
1. Oleje
Zawarty w olejach kwas oleinowy, należący do średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie obniżające cholesterol LDL oraz podwyższający stężenie cholesterolu HDL. Ten rodzaj kwasu tłuszczowego występuje w oliwie z oliwek, oleju szafranowym, rzepakowym, arachidowym, z orzechów laskowych, słodkich migdałów i awokado.
2. Płatki owsiane
Płatki owsiane, a zwłaszcza zawarty w nich beta-glukan, mają właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL. Beta-glukan redukuje także ryzyko wystąpienia chorób
sercowo-naczyniowych ze wszystkimi ich następstwami. Warto więc na śniadanie wprowadzić do
swojego codziennego jadłospisu owsiankę.
3. Migdały
Spożycie migdałów może zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcję LDL. Za ten korzystny efekt zdrowotny są odpowiedzialne liczne prozdrowotne substancje w nich zawarte, do których zalicza się: błonnik pokarmowy, fitosterole i białka roślinne. Inne ochronne dla serca składniki migdałów to: alfa-tokoferol, arginina, magnez, miedź, mangan, wapń i potas.
4. Ryby
Spożycie tłustych ryb morskich, do których zalicza się łososia, makrelę, sardynkę i śledzia, dostarcza
do naszego organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (omega-3), a dokładnie – kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Poza poprawą profilu lipidowego, działają one także antyarytmicznie i przeciwzapalnie.
5. Awokado
Owoc ten bogaty jest w wiele składników odżywczych korzystnych dla prawidłowego funkcjonowania
układu krwionośnego i serca, między innymi potas, kwas oleinowy, likopen, kwas foliowy i luteinę. W
zdrowej diecie dla serca zaleca się awokado w postaci pasty na kanapkę, dodatku do koktajlu lub
sałatki.
6. Pomidory
Pomidory, a właściwie zawarty w nich likopen, mogą obniżyć ogólny poziom cholesterolu oraz
zapobiegać utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, czyli jego działaniu miażdżycorodnym. W ten sposób
obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Regularne spożywanie 60 mg likopenu dziennie
(zawarte w ok. 600 ml soku pomidorowego) zmniejsza w 30-40% ryzyko zawału serca. (Kwiatkowska E.: Likopen w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii, 2010, 1, s. 38-41)
7. Masło orzechowe
Orzechy to bogactwo dobrych kwasów tłuszczowych, m.in. oleinowego i linolowego o właściwościach
przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych oraz przeciwzapalnych. Zatem warto wprowadzić do
diety masło orzechowe, które będzie miało ochronne działanie na serce.
8. Wzbogacone margaryny
W problemach z cholesterolem pomocne są margaryny
Posmarowanie tą margaryną ok. 2–3 kromek pieczywa dziennie pozwala na obniżenie cholesterolu w ciągu 2–3 tygodni o 7-12%2.
9. Nasiona lnu
Siemię lniane dodane do porannej owsianki lub pieczywa dostarcza rozpuszczalnej w wodzie frakcji
błonnika oraz kwasu linolenowego z rodziny omega-3, które pomocne są w obniżaniu poziomu
cholesterolu.
10. Rośliny strączkowe
Fasola, groch, soja czy soczewica to substytut mięsa, ze względu na wysoką zawartość białka. Ich
atutem jest również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Rośliny strączkowe dostarczają
błonnika rozpuszczalnego w wodzie oraz fitosteroli korzystnie wpływających na poziom lipidów we
krwi, a bogactwo magnezu, potasu czy wapnia wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego.