Śniadanie jest ważne dla funkcjonowania organizmu, gdyż dostarcza energii po nocnej przerwie i zapobiega napadom głodu i podjadaniu kalorycznych przekąsek.
Zimą dobrze sprawdzają się ciepłe śniadania. Do można dodawać różne dodatki owocowe lub warzywne i w ten sposób tworzyć pożywne urozmaicone posiłki. Jaglanka ze śliwkami kalifornijskimi i malinami jest źródłem węglowodanów złożonych, które będą powoli trawione i zapewnią stabilny poziom cukru przez kilka godzin.
Składniki
½ kubka kaszy jaglanej
100 ml jogurtu (lub mleka, mleka roślinnego)
8-10 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski
1 łyżka nasion Chia
3 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
garść malin
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Następnie przekładamy do garnka ok. 3-5 minut prażymy, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej - proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody). Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut. Po wyłączeniu gazu do kaszy dodajemy łyżkę nasion Chia, całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut, w tym czasie kasza powinna dojść i być sypka.
Małą patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy płatki migdałów i prażymy ok. 2 minut.Do miseczek przekładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (lub mlekiem, mlekiem roślinnym), posypujemy paskami śliwek kalifornijskich, malinami i płatkami migdałów, dekorujemy świeżą miętą.