WYDAWNICTWO ZWIERCIADŁO Zaprasza na Warszawski Festiwal Kulinarny w Wilanowie 15-16 września 2018. Szczególne na pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło oraz warsztaty Jolanty Naklickiej-Kleser. W strefie Zwierciadła i Sensu wszystkie ksiąski z rabatem, 25%.
To już druga edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, łączącego idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Wydarzenie promuje zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe i sprawiedliwy handel. A przede wszystkim zdrowej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Zobaczymy najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników, twórców smakowitych potraw i designerów.
Hasło tej edycji to KRÓLEWSKI STÓŁ – by królewskie jedzenie zagościło na naszych stołach.
Szczególnie serdecznie zapraszamy na wydarzenia prowadzone przez autorów naszych książek:
Pokaz kulinarny Karoliny i Macieja Szaciłło – prezentowane przepisy pochodzą z książki „Depresja. Jedzenie, które leczy”. Autorzy pokażą, jak naturalnymi narzędziami jak m.in. przyprawy wpływać na nastrój i wspierać powrót do równowagi. Skupimy się na diecie, smakach i ich wpływie na nasze emocje.
Sobota, 15 września, godz. 12:00, wstęp wolny
Warsztaty kulinarne prowadzone przez Jolantę Naklicką-Kleser, na podstawie jej najnowszej książki . Warsztaty rozpocznie przepis na zupę ogórkową ze słoika z rodzinnego, tradycyjnego przepisu Jolanty, ale nie zabraknie współczesnych interpretacji weków na zimę, m.in. kiszone cytryny, kolendrowe marchewki lub ekspresowe kim-chi z łatwo dostępnych składników. Każdy z uczestników warsztatu zabierze ze sobą do domu słoiczek własnoręcznie przygotowanych przetworów.
Niedziela, 16 września, godz. 12:00, warsztaty bezpłatne ale ilość miejsc ograniczona. Formularz zapisu znajduje się na stronie:
A także do strefy relaksu Zwierciadła i SENSu, gdzie wszystkie książki będzie można kupić z rabatem 25%.
Pełny program wydarzenia można zobaczyć na stronie:
Podczas festiwalu zdobędziemy wiedzę na temat kulinarnych korzeni polskiej i warszawskiej kuchni, poznamy dania z królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Podyskutujemy, jak historyczne zwyczaje żywieniowe wpływają na naszą codzienną dietę i jak inspirują się nimi dzisiejsi kucharze.
Oprócz kawałka pysznej historii festiwal przyniesie także odpowiedzi na takie pytania jak: dlaczego warto kupować produkty od małych producentów? Jak możemy jeść zdrowiej i lepiej? Czy nasza dieta ulega zmianom i czy idą one w dobrym kierunku? Czym jest food design i do czego służy? Wykłady, historyczne spacery, warsztaty kulinarne oraz targowisko z rękodziełem i pysznościami to jedne z wielu atrakcji, które będą czekać na festiwalu na Wilanowie.
Jolanta Naklicka-Kleser – matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia – tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Książki dostępne także na stronie: https://zwierciadlo.pl/sklep oraz w innych dobrych księgarniach