Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki, 300 g czarnych porzeczek, cebula, 3 łyżki masła, 1/4 łyżeczki tymianku, sok i skórka z cytryny, łyżka musztardy, łyżeczka cukru, sól, pieprz. Czas przygotowania: 90 min|Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki, 300 g czarnych porzeczek, cebula, 3 łyżki masła, 1/4 łyżeczki tymianku, sok i skórka z cytryny, łyżka musztardy, łyżeczka cukru, sól, pieprz. Czas przygotowania: 90 min
Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego łyżką masła. Resztę masła położyć na kaczych piersiach, całość wstawić do piekarnika i piec 80–90 min, skrapiając co jakiś czas sosem z mięsa. Przygotować sos: zmiksowane porzeczki włożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę, tymianek, musztardę, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Podawać kaczkę z sosem do ryżu, makaronu albo z poznańskimi pyzami.