Psychologia Zwierzęta robią z nas ludzi. O pogłębiającym się zbliżeniu międzygatunkowym rozmawiamy z Martą Niedźwiecką
Spotkania Jak opowiadać dziecku o końcu świata? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć Tomasz Samojlik, naukowiec i autor książek przyrodniczych
Spotkania „Zaczynasz być wobec siebie zbyt krytyczna? Nie patrz dłużej w lustro, idź poćwiczyć albo zrób coś dobrego dla innych” – mówi Jennifer Garner
Spotkania Córka robotnika, która weszła do światowej elity tenisa. Historia Jadwigi Jędrzejowskiej, pierwszej polskiej finalistki Wimbledonu
Filmy Zendaya grała w tenisa, Timothée Chalamet zagra w ping-ponga. Za kamerą reżyser „Nieoszlifowanych diamentów”
Filmy Reżyserka „Saltburn” bierze się za klasykę literatury. Powstanie nowa adaptacja „Wichrowych Wzgórz”
REKLAMA Nowa kolekcja Re.Design od Reserved uwodzi lekkością i wyrafinowanym spojrzeniem na klasykę. Tak będziemy nosić się latem 2024
REKLAMA Jak dbać o ubrania, aby służyły latami? Dzięki tym sposobom skutecznie przedłużysz żywotność swojej garderoby
Włosy Włosy na wakacjach: fryzjerka wskazuje 3 czynności, które musisz zrobić przed urlopem, aby nie wrócić z suchymi i spłowiałymi pasmami
Styl Życia „Skupiając się na sukcesie, osiągnięciach i gromadzeniu rzeczy, zapomniałem o ludziach” – mówi Joshua Fields Millburn z duetu Minimalistów
REKLAMA Nowa era ojcostwa. Jak współczesne zmiany w kodeksie pracy wspierają zaangażowanie mężczyzn w wychowanie dzieci?
Styl Życia Pałac Buckingham po raz pierwszy udostępnia zwiedzającym pomieszczenie za słynnym balkonem
WIDEO „Kultura i inne przyjemności”. O Festiwalu BNP Paribas Dwa Brzegi oraz o dzieleniu się własnym życiowym doświadczeniem rozmawiamy z Grażyną Torbicką
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. O syndromie DDA i lekceważeniu problemu alkoholowego przez polityków
WIDEO „W strefie komfortu”. „Jestem typem kierowniczki: zaradna i skuteczna”. Rozmowa z Magdaleną Boczarską
Przerwa na kawę z Kasią Miller „Przerwa na kawę z Kasią Miller”, sezon 5, odc. 2: Jak się nie dać obsesji piękna
Podcasty Podcast „Przerwa na kawę z Kasią Miller”, sezon 5, odc. 1: Coraz mniej iluzji. O plusach i minusach starzenia się
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Mus czekoladowy Kuchnia Mus czekoladowy Dorota i Bogdan Biały 30 lipca 2013 Składnikiczekolada 70 proc. 250 gśmietana 36 proc. 250 mlbiałko z jaj 4 szt.mleko 20 mlcukier 100 gtruskawki świeże lub mrożone 200 gcukier puder 40 gbiałe wino 70 mlnitki szafranu mąka ziemniaczna ziemniaki truflowe 200 gfrytura cukier puder do posypania Sposób przygotowaniaPrzygotowanie musu: posiekaną czekoladę w drobne kawałki powoli roztopić w metalowej misce na ciepłej wodzie o temperaturze max. 35 stopni. Ubić śmietanę, nie za sztywno. Zagotować mleko i schłodzić do temp 40 stopni. Ubić białka razem z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dolać ciepłe mleko do czekolady i rózgą wszystko mieszać. Dodać śmietanę, ubite białko i szpatułą wszystko obracać, aż czekolada się całkowicie wymiesza z białkiem i śmietaną. Mus przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki. Przygotowanie sosu truskawkowego: nastawić wino z szafranem i podgrzewać, aż prawie wyparuje. W blenderze rozdrobnić truskawki razem z prawie wygotowanym szafranem i cukrem. Wszystko jeszcze raz gotować i delikatnie zaciągnąć mąką ziemniaczaną, aby nie zrobić z sosu kisielu. Sos schłodzić i przechować w lodówce. Przygotowanie chipsów z ziemniaków truflowych: ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej maszyną do krojenia lub na mandolinie. Rozgrzać fryturę do 140 stopni C i plasterki wrzucać na olej pojedynczo. Tak długo trzymać we fryturze, aż cała woda wyparuje. Chipsy wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniczku. Na talerz nakładamy sos, dużą porcję musu, szpikujemy mus chipsami i posypujemy cukrem pudrem.Podsumowanie przepisuPrzepisem na pyszny mus na sosie z truskawek i szafranu z dodatkiem chipsów ze słodkich ziemniaków truflowych dzieli się Małgosia Sójka, cukiernik z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Kristóf Szabó, gwiazda baletu: „Cukrzyca – choć wszystko się zmienia, nie trzeba z niczego rezygnować”
Green Table to nowe miejsce na kulinarno-kulturalnej mapie Warszawy, które łączy filozofię sezonowej kuchni z oryginalnym wystrojem w duchu zero waste.
Produkty HiPP Junior i słoiczki dla dzieci po 1. roku życia. Dlaczego warto kontynuować specjalne żywienie po 12. miesiącu?