1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ratunkowe placki migdałowe Sobczak

Jest jeszcze ciemno, gdy słyszę szybki tupot małych, Hugowych stóp. Mała postać przystaje koło mnie i pochlipuje. Pewnie coś mu się przyśniło myślę i odkrywam kawałek łóżka zapraszającym gestem. |Jest jeszcze ciemno, gdy słyszę szybki tupot małych, Hugowych stóp. Mała postać przystaje koło mnie i pochlipuje. Pewnie coś mu się przyśniło myślę i odkrywam kawałek łóżka zapraszającym gestem.

Miś wskakuje i wtula się mocno we mnie.

Na pytanie czy wszystko w porządku mówi: - A Tata miał ze mną spać całą noc i zobacz nie ma go…..- mówi pociągając nosem i rozkopuje kołdrę.

Niezbyt przyjemny chłód wdziera się pod przykrycie. Nakrywam nas delikatnie i szepczę:

- Misiakowy…. - mówię łagodnym, choć zaspanym głosem - przecież Tata śpi ze mną, to mój mąż i chce się do mnie poprzytulać, rozmawialiśmy już o tym.

- No tak ale ja chcę żeby dziś spał ze mną ! Uh! – jest już nie na żarty rozwścieczony.

Aż dziwne że w tak małym człowieku może wezbrać się tak duża złość i to z prędkością błyskawicy.

- To może przytulisz się do Taty i jeszcze trochę się prześpimy wszyscy razem? – proponuję w nadziei na chociaż jeszcze godzinę drzemki.

- Nie! bo ja już jestem głodny, bardzo, ale to bardzo głodny na naleśniki!!

Ach rozumiem. I dodaję szybko żeby uratować sytuację:

- Dobrze, usmażę naleśniki jak zrobi się jasno, a teraz weź moją poduszkę, wtul się w nią i posłuchaj wiatru za oknem.

- Ale będą z jabłuszkowym dżemem i orzechami? – pyta miętosząc poduchę.

- Pewnie, będą nawet migdałowe….

Składniki
  • mleko migdałowe 1,5 szklanki
  • mielone migdały 3 łyżki
  • mąka z mielonych płatków owsianych 1 szklanka
  • cynamon szczypta
  • kardamon szczypta
  • sól różowa szczyptka
  • sok z pomarańczy kilka kropli
  • gorąca woda 1/2 kileliszka
  • olej sezamowy łyżka
Sposób przygotowania

Do miski przelewam odmierzone mleko migdałowe, wsypuję 3 łyżki mielonych migdałów i dodaję szczyptę cynamonu.

Następnie przygotowuję sobie mąkę owsianą czyli blenduję suche, dość drobne i nie oczyszczone płatki owsiane. Gotową mąkę, szczyptę kardamonu dodaję do pozostałych składników i mieszam dokładnie widelcem.

Czekam chwilkę i dodaję szczyptkę różowej soli, znowu mieszam żeby dodać kilka kropli świeżego soku ze pomarańczy.

Sprawdzam konsystencję – powinna być naleśnikowa, jeśli jest dobra, dolewam odrobinę wrzątku, jeśli jest za gęsta kieliszek lub pół.

Na koniec łyżka oleju sezamowego i ciasto gotowe.

Na rozgrzaną, ceramiczną patelnię wlewam ciasto i szybkim ruchem rozprowadzam po patelni. Smażę już bez tłuszczu.

Podaję z konfiturą jabłkowo-różaną lub śliwkową.

|

Do miski przelewam odmierzone mleko migdałowe, wsypuję 3 łyżki mielonych migdałów i dodaję szczyptę cynamonu.

Następnie przygotowuję sobie mąkę owsianą czyli blenduję suche, dość drobne i nie oczyszczone płatki owsiane. Gotową mąkę, szczyptę kardamonu dodaję do pozostałych składników i mieszam dokładnie widelcem.

Czekam chwilkę i dodaję szczyptkę różowej soli, znowu mieszam żeby dodać kilka kropli świeżego soku ze pomarańczy.

Sprawdzam konsystencję – powinna być naleśnikowa, jeśli jest dobra, dolewam odrobinę wrzątku, jeśli jest za gęsta kieliszek lub pół.

Na koniec łyżka oleju sezamowego i ciasto gotowe.

Na rozgrzaną, ceramiczną patelnię wlewam ciasto i szybkim ruchem rozprowadzam po patelni. Smażę już bez tłuszczu.

Podaję z konfiturą jabłkowo-różaną lub śliwkową.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze